VYBERTE SI REGION

Kniha zachycuje hotely v proměnách času

Brno - S historickou i stávající podobou brněnských zájezdních hostinců a hotelů seznamuje nová publikace Karla Altmana a Vladimíra Filipa.

30.7.2012
SDÍLEJ:

Grand hotel v Brně stojí od roku 1870. Přespali v něm například František Josef I., jenž měl speciálně upravený pokoj v prvním patře nebo Thomas Alva Edison, který v Brně projektoval první divadlo v Evropě s elektrickým osvětlením.Foto: archiv Vladimíra Filipa

Hostinec U Bílého beránka v ulici Cejl byl proslulý pořádáním divadelních představení, v hotelu Avion v České ulici se zase setkávali brněnští intelektuálové. Se zajímavostmi a historií zájezdních hostinců a hotelů v Brně a jeho okolí seznamuje nová kniha, kterou připravili Karel Altman a Vladimír Filip.

Téměř třísetstránkový svazek v česko-německém jazyce volně navazuje na publikaci Zmizelý svět brněnských kaváren. „Počítáme s tím, že by mohlo vyjít ještě několik podobných knih. Nejprve se chceme zaměřit na historické výletní restaurace, poté snad na vinárny a běžné restaurace. Celá série včetně „kaváren" by měla mít pět knih," uvedl Vladimír Filip, který je spoluautorem i nakladatelem knihy.

První část nového svazku pojednává o zájezdních hostincích, jež fungovaly ještě před vznikem hotelů. „Ty pravé krčmy tohoto jména stávaly nejčastěji při komunikacích spojujících střediska obchodu. Zájezdní hospody však nechyběly ani přímo ve městech," uvádí autoři v knize a odkazují k názvům známých podniků. Patří k nim hostinec U Tří kohoutů (na Masarykově třídě), U Modrého lva (na Starém Brně) nebo U Černého orla (v Orlí ulici, která se kdysi podle tohoto hostince jmenovala Černoorelská).

„Zájezdní hostince nabízely nejen občerstvení a nocleh, ale také obrok, pití a stáje pro koně. Kromě kuchyní mívaly i velkou místnost s nálevním zařízením. Obvykle se jí říkalo formanka, protože právě formani byli jejími nejčastějšími návštěvníky," říká Filip.

Druhá část knihy se věnuje nejstarším brněnským hotelům. Mnoho ze zájezdních hospod totiž postupně vytlačila železnice. „Ještě na začátku 20. století byly v Brně pouze čtyři podniky hotelového typu: Grandhotel na Bahnringu, dnešní Benešově třídě, Padowetz neboli U Císaře rakouského na rohu ulice Bašty a Ferdinandovy, dnešní Masarykovy třídy. Zde se o kus výš nacházel i hotel Neuhauser. A konečně hotel Slavia v Solniční ulici, jenž byl jako jediný z nich v českých rukou," uvádějí autoři a dodávají, že další rozvoj hotelů nastal po druhé světové válce, kdy se Brno stalo sídlem Brněnských veletrhů a výstav i dalších kulturních a sportovních událostí.

Na knize Filip pracoval přibližně půl roku. „Sbírání materiálu je samozřejmě dlouhodobá záležitost. Nejdříve jsem sáhl do svých sbírek a dal dohromady snímky bez textů. Poté vznikla předběžná grafická podoba knihy, avšak zatím bez textu. Nechal jsem si vytisknout šest výtisků a s těmi začal obcházet hotely," přibližuje netradiční postup Filip.

Jeho úspěchy byly různé. Mnoho zajímavých materiálů Filip dohledal například v archivech hotelu Grand nebo International, některé hotely však v archivu neměly vůbec nic. A některé jako například Morava nebo Metropol, už neexistují. Přesto se do knihy podařilo včlenit zajímavé dokumenty. Spolu s fotografiemi a pohlednicemi to jsou dobové jídelní lístky, prospekty nebo stravenky. „K zajímavým patří také sklepní kniha, kde se evidoval nákup lihovin nebo vína. Jsou zde i hotelové účty a v nich poněkud nezvyklé položky, například za ustájení koně," dodává Filip.

Uvnitř knihy čtenáři najdou stovky historických snímků. Většina pochází z Filipovy sbírky. „Řadou fotografií přispělo také historické oddělení Moravského zemského muzea v Brně," uvedla mluvčí muzea Eva Pánková.

Spolu s budovami snímky zachycují interiéry hotelů, jejich majitele, hosty, personál i muzikanty z hotelových kapel. „Setkal jsem se s pamětníky, kteří v hotelech pracovali. Někteří z nich se dodnes pravidelně setkávají," říká Filip. Právě od tehdejších kuchařů a šéfkuchařů se mu před pár dny podařilo získat pozoruhodné fotografie zachycující také známé umělce a zpěváky v hotelu. „Bohužel jsem snímky objevil až po vydání knihy," dodává Filip s ujištěním, že v případě dotisku publikaci obohatí také o tyto fotografie.

Autor: Markéta Stulírová

30.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies