V sedmdesátých letech patřil Vladimír Padrůněk mezi elitu. Byl jedním z nejlepších a nejtalentovanějších baskytaristů, který se výrazně zapsal do historie naší rockové hudby. Roku 1988 se však z hudebního světa stáhl a v srpnu 1991 předčasně umírá. Jeho nedožité šedesátiny dnes připomene koncert na Musilce, na němž zahrají skupiny Energit a Jazz Q.

Pražské uskupení Energit založil roku  1973 kytarista Luboš Andršt. Spojil se s bubeníkem Jaroslavem „Erno“ Šedivým, zpěvákem Ivanem Khuntem a doplněni Vladimírem Padrůňkem vytvářeli českou variantu syrového elektrického blues. To vše ve spojení s hard rockem a ovlivněni Jimi Hendrixem a skupinou War. Po roce šikanování a zákazů normalizačním režimem Šedivý a Khunt emigrovali na Západ. Kapela prošla personálními proměnami a v jejich řadách se objevil na krátký čas zpěvák Vladimír Mišík. Poté Energit nastoupil na loď českého jazz rocku a brzy si získal pozornost publika a uznání hudebních kritiků. Po dvou podmanivých albech koncem sedmdesátých let Energit zanikl a byl vzkříšen Lubošem Andrštem před několika lety. Vrátil se na česká pódia s bluesrockovým repertoárem. Na Musilce vystoupí v sestavě Luboš Andršt, Jan Holeček, Vladimír „Guma“ Kulhánek, Jiří „Zelí“ Zelenka a hostující zpěvák Vladimír Mišík.

Padrůňkův hudební odkaz dnes připomene také nejstarší československá jazzrocková kapela Jazz Q. Prošlo jí mnoho hudebníků, vedle skladatele a hráče na klávesy Martina Kratochvíla to byli kytaristé Luboš Andršt a František Francl, stejně tak jako anglická zpěvačka Joan Duggan a řada zajímavých bubeníků a baskytaristů. Také zpěvačka Jana Kratochvílová, Jana Koubková, zpěvák Petr Flyn a zejména výrazný Oskar Petr. Padrůněk byl členem kapely v první polovině sedmdesátých let a potom ve druhé polovině téže dekády. Jazz Q natočili řadu zajímavých a umělecky hodnotných alb, která reagovala na britské rhythm and blues, ale i na americký jazz rock, soul a funk. V polovině osmdesátých let skupina zanikla. Na dnešním koncertě vystoupí Jazz Q v sestavě Martin Kratochvíl, Zdeněk Fišer, Přemysl Faukner a Jaromír Helešic, doplněni zpěvákem Oskarem Petrem.

Legendární baskytarista Vladimír Padrůněk.Vladimír Padrůněk se narodil 17. února 1952 v Praze v rodině státního úředníka, který pracoval v referátu ministra vnitra v dubčekovské éře. Tento politický škraloup přes otce na syna měl výrazný vliv na jeho další život. Na baskytaru začal hrát ve čtrnácti letech, později se věnoval i sporadickému komponování.  Byl to veselý, ale také citlivý a zranitelný  člověk. Státní bezpečnost Padrůňka opakovaně šikanovala, což mělo vliv na jeho psychický stav. Jeden z nejlepších a nejtalentovanějších baskytaristů u nás tak koncem sedmdesátých let vážně onemocněl a svou labilitu léčil alkoholem. V roce se podařilo Martinovi Kratochvílovi prosadit, aby Padrůněk mohl s Jazz Q absolvovat několik koncertů v Itálii, což se mu nakonec stalo osudným. Jako vážně nemocný člověk prošel ještě skupinou Abraxas a naposledy hardrockovými Dux.

Padrůněk měl v Brně hodně kamarádů a obdivovatelů, kteří ho milovali pro jeho kamarádskou nekomplikovanou povahu a hudební mistrovství na okrový Jazz Bass Fender, kterým ohromoval na koncertech. Dnešní dvojkoncert hudebních legend je tak jedinečnou příležitostí, jak na něj zavzpomínat.

Akce: Koncert k nedožitým 60. narozeninám Vladimíra Padrůňka

Vystoupí: JAZZ Q Martina Kratochvíla s Oskarem Petrem a ENERGIT s Vladimírem Mišíkem

Datum: 4. dubna 2012, 19.30 h.

Místo: brněnský klub Musilka (Kulturní středisko Omega v Musilově ulici)

Vstupné: 270 korun v předprodeji, na místě 290 korun

PETR GRATIAS
Autor je hudební publicista.