Nebude to výstava jen Svatováclavské koruny, žezla a jablka, ale představíme i repliky oděvů, mincí, zbraní – věcí spojených s vrcholným středověkem a dobou Karla IV.," uvedl vedoucí Letohrádku Petr Lukas. A upřesnil, že o zápůjčku výstavy požádal právě u příležitosti blížícího se výročí. „700. výročí Karla IV. bude sice až v roce 2016, ale s ohledem na velký zájem o toto téma i výstavu jsme se rozhodli představit klenoty s ročním předstihem," doplnil.

Napodobeniny korunovačních klenotů.Repliky vznikly v dílně uznávaného zlatnického mistra Jiřího Urbana a manželů Cepkových, podnět k vzniku výstavy dala agentura ReaModels. „Zabýváme se komerční produkcí, proto jsme se chtěli zasloužit i o projekt, který má přesah do historie a je spojený s českými kořeny a hrdostí," uvedl jednatel agentury Ondřej Mikulášek.

Výstava již měla premiéru v pražském obchodním centru Šestka, kde ji loni na podzim vidělo přes čtyřicet tisíc lidí. Nyní to bude její druhé uvedení. „Výstava v Letohrádku potrvá od ledna do března 2015," upřesnil Jan Chmelíček z Centrály cestovního ruchu pro jižní Moravu.

VÍCE SE DOČTETE V SOBOTNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.