Kromě Mezinárodního kytarového festivalu a jeho Noci flamenca se tomuto španělskému umění věnuje letos počtvrté festival španělské kultury Iberica, který dnes začíná v Boskovicích na Blanensku. Mezi největší hvězdy letos patří tanečníci – sedmnáctiletá tanečnice Patricia Guerrero a její kolega Luis de Luis. Festival startuje dnes v osm hodin večer ve skleníku boskovického zámku. Souběžně se vystoupení koná také v pražském Divadle Archa.

Zítra se koná festivalová zastávka v brněnském kulturním domě Semilasso a program zakončí v sobotu festivalový galakoncert na nádvoří zámku v Boskovicích. „Těžištěm festivalu je letos tanec. Kromě Patricie Guerrero a Luise de Luise se na něm představí tanečnice Matilde Gómez Romero nebo Slovenka Lucía Čellárová,“ představil tanečníky dramaturg festivalu, kytarista Petr Vít. Na dnešním boskovickém vystoupení se ukáže i jeho dcera Veronica. V Brně se sice koná pouze jedno festivalové vystoupení, představí ovšem to nejlepší z letošní nabídky, tedy skupinu mladého talentovaného kytaristy Davida Carmony Cuadro Flamenco de Albayzín a hlavně tanečníky Luise de Luise a Patricii Guerrero. Ta se před dvěma týdny stala vítězkou soutěže na flamencovém festivalu s padesátiletou tradicí v andaluském městě La Unión.

„Patricia Guerrero si získala svým strhujícím tanečním projevem diváky i odbornou porotu. Tešíme se tedy na její první vystoupení po tomto triumfálním úspěchu, která se konají v České republice na našem festivalu,“ uvedl za pořadatele Vlastimil Trllo z agentury 24­7 promo〜tion. Boskovičtí mladou tanečnici uvidí na sobotním galakoncertu. Účastníky festivalu vybírá Vít podle své osobní zkušenosti. Dlouho totiž žil ve španělské Granadě, kde flamenco studoval.

„Většinu pozvaných umělců jsem osobně viděl hrát nebo tančit,“ popsal Vít klíč, podle kterého hosty na festival zve. „Je důležité zmínit, že interpreti přijíždějí exkluzivně na festival Iberica, není to tak, že by zrovna byli na evropském turné a Českou republiku by vzali ‚po cestě‘,“ informoval další z pořadatelů Petr Mikšovič. Podle organizátorů obliba flamenca zasáhla celý svět. „Je to něco jako jazz, který se nejdříve hrál v New Orleans v uzavřené komunitě a posléze se rozšířil do celého světa. Velmi oblíbené je flamenco například v Japonsku,“ uvedl Vít.

V závěrečném vystoupení na nádvoří boskovického zámku, které začíná v půl osmé večer, vystoupí kromě interpretů z brněnského koncertu i Petr Vít s izraelským perkusionistou Azarem Abou a slovenský kytarista Martin Bies a jeho kapela Flamenco Clan. Hudební program doplní výstava španělského výtvarníka Santiaga Susa v boskovickém muzeu. Vernisáž se koná dnes v šest hodin večer.