Rozhodnout se mohou mezi silvestrem v opeře, retro zábavou, večerem stráveným s cimbálovou hudbou anebo divokým skotačením v jednom z brněnských klubů.

„V klubu Fléda se dnes představí objev evropské elektro scény – divoká Fidelity Kastrow. Ta už léta působí jako extravagantní tanečnice a DJka. Se svým programem je Fidelity známá především v Anglii a Německu,“ uvedl Tomáš Ondráček z Flédy. Silvestrovský program na Flédě začíná v osm hodin večer a v ceně vstupenky, která stojí čtyři sta korun, je láhev sektu a občerstvení.

V odlišném duchu připravilo silvestrovský večer Národní divadlo v Brně. Příznivci divadelních inscenací se mohou od sedmnácti hodin večer těšit na operetu Cikánský baron. Ti, kteří si navíc rádi zatančí, se mohou zúčastnit následujícího Silvestru v opeře. Ten začíná o půl deváté večer.

„V Janáčkově divadle se dnes představí Salonní orchestr Brno, členové Mahenovy činohry i sólisté Janáčkovy opery. Pro diváky je přichystána slavnostní silvestrovská večeře, půlnoční přípitek, raut i tombola,“ uvedla mluvčí Národního divadla v Brně Šárka Motalová.

Na lidovou notu

Tóny folklorního souboru BROLN se mohou nechat v Mozartově sále unášet návštěvníci divadla Reduta. „O zábavu hostů se postará Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů BROLN s primášem Františkem Černým. Slovem bude provázet člen činohry Národního divadla v Brně Martin Sláma a humorem vše okoření lidový vypravěč a zpěvák Slávek Kubík. Zazní i cimbálová muzika folklorního sdružení Púčik,“ uvedla Dora Viceníková z Reduty a dodala, že se bude podávat zelňačka a moravské víno – zkrátka vše, co patří k Silvestru na lidovou notu.

BROLN v současnosti představuje komorní těleso, které navazuje na činnost orchestru založeného v roce 1952 Jaroslavem Juráškem na půdě brněnského studia Československého rozhlasu. Brolnem v minulosti prošly skutečné osobnosti československého hudebního života (například houslista a koncertní mistr Bohdan Warchal, Bohumil Smejkal, skladatelé a upravovatelé Emanuel Kuksa, Jaromír Nečas, Josef Berg, Miloš Štědroň, zpěváci Jarmila Šuláková, Vlasta Grycová, Jožka Černý a další).

V roce 1994 – v době ekonomické a organizační transformace Českého rozhlasu, byl BROLN zrušen. V roce 2006 se orchestr rozhodnutím generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka znovu vrátil pod křídla této instituce.

Je libo retro?

Na silvestr v retro stylu láká Brňany Kulturní centrum Semilasso. „U příležitosti dnešní noci hosté uslyší rock and roll padesátých let, rock šedesátých a sedmdesátých let a skupinu U2 Cover Band Ultraviolet. Vstupenka stojí tři sta padesát korun a v ceně je místenka, guláš a česnečka,“ uvedl Aleš Hrbek ze Semilassa.

O doprovodný hudební program se postarají DJs Gregor Řehoř a Martin Kudlička. Večer v Semilasse začíná v osm hodin večer a dobové kostýmy jsou vítány.