Světově uznávaní kytaristé a držitelé ceny Grammy Scott Tennant a Andrew York opět zamíří do Brna. Stane se tak již potřetí a opět u příležitosti Mezinárodního kytarového festivalu. Ten odstartuje 5. srpna Nocí flamenca na hradě Špilberk.

Podle kytaristy a současně ředitele festivalu Vladislava Bláhy je opakovaná účast Tennanta a Yorka zcela výjimečná. „Jsou to světové hvězdy a na žádném jiném festivale tolikrát nebyli. Je to tím, že se jim líbí atmosféra festivalu i města," říká Bláha. Upřesňuje, že oba hudebníky v Brně čekají také přednášky a kurzy, proto se jim brněnští organizátoři snaží pobyt co nejvíce zpříjemnit. „Po koncertech míváme neformální setkání u večeře v restauraci, kde spontánně hrávají písně," přibližuje atmosféru Bláha.

Spolu s Tennantem a Yorkem v Brně vystoupí i další mistři ve světě kytary. Je totiž právě Mezinárodní kytarový festival v Brně, který patří k nejprestižnější přehlídce svého druhu v Evropě. „Každoročně přijedou kytaristé i diváci z patnácti států i zámoří, například z USA, Mexika, Japonska, Francie a dalších zemí," říká Bláha, který se nedávno vrátil ze svého mexického turné. Jen několik dnů před brněnským festivalem jej pak ještě čekají koncerty v Maďarsku, Slovensku, Rakousku a v jižní Itálii.

Úvodní zahájení Mezinárodního kytarového festivalu obstará Oscar Herrero. „Patří k absolutní špičce flamenca. Mimo jiné vynalezl také takzvaný flamencový metronom, který je nezbytný zvláště pro ty, kteří nepocházejí z Andalusie," představuje prvního z účinkujících v programu Bláha. Herrero vystoupí na nádvoří hradu Špilberk, a to s tanečnicí Marianou Collado a dalšími hudebníky ze Španělska. „Koncert má název …a to bylo flamenco. Posluchače zavede zpět ke kořenům flamenca a nabídne průřez vývoje flamenca, jak se objevovalo jako součást folklóru andaluzských Romů," uvedla mluvčí Turistického informačního centra Helena Huláková. Dodala, že koncert sice hostí nádvoří Špilberku, ale jen v případě příznivého počasí. V opačném případě se koncert přesune na Stadion v Kounicově ulici. Aktuální informace pořadatelé upřesní na webových stránkách.

K dalším stěžejním jménům letošního 21. ročníku patří Daniel Olmos z Mexika, Simone Iannarelli či Massimo Delle Cese. Po dlouhé době na festivalu zahraje také ředitel přehlídky Vladislav Bláha, který zde pokřtí svoji novou knihu Dějiny kytary. „Pracoval jsem na ní šest let. Vydává ji Janáčkova akademie múzických umění v Brně," říká Bláha, který na JAMU vyučuje.

Další část kytarového festivalu je tradičně soutěžní. Dvoudenní klání nazvané Guitartalent letos hostí Střední průmyslová škola v Jánské ulici, kde učil i Johann Gregor Mendel. „Hlavní cenou je kytara od japonského mistra Masaki Sakuraie, který ji osobně předá. Mezi dalšími cenami je koncertní mistrovská kytara od Pavla Kříhy, kytarové opěrky, noty, pilníky a další potřeby pro kytaristy," upřesnil výčet cen Bláha.

Soutěžní program je dvoukolový, hru vítězů si diváci mohou poslechnout na večerním koncertě 9. srpna.

Vstupenky na všechny festivalové akce jsou v předprodeji Turistického informačního centra v Běhounské ulici, doprodej lístků pak bude v místě koncertu před začátkem vystoupení. Lístky stojí od 170 do 440 korun.

Letošní hosté

Oscar Herrero: jeden z nejrespektovanějších kytaristů flamenca

Natalia Mellado, Mariana Collado a Pablo Martín Jones: skupina flamenca z Andaluzie

Scott Tennant a Andrew York: američtí kytaristé a nositelé cen Grammy

Massimo Delle Cese a Simone Innarelli: kytaristé z Itálie

Daniel Olmos: mladý talentovaný kytarista z Mexika