Letní festival pořádá kulturní a vzdělávací středisko městské části Brno - střed ve spolupráci se Střediskem volného času Lužánky už potřetí. „Podobnou akci jsme jako nultý ročník pořádali poprvé už v roce 2012, ale tehdy to byl pouze týden. Navíc nám téměř celý propršel, tak jsme se od předloňska rozhodli, že program rozvrstvíme přes celé prázdniny. A tato varianta se nám velmi osvědčila," okomentoval vývoj festivalu mluvčí Brna-středu a jeden z organizátorů festivalu Roman Burián.

Páteční odpoledne od tří do pěti hodin nabídnou nejprve vždy programy pro děti. „Připravili jsme tradičně výtvarné dílny, kde si mohou zájemci vyrobit papírové korále, skleněnou lampičku či stojánek na tužky. Divadla Akcente, Fígl nebo Paravánek potom děti pobaví při pohádkových představeních. Letošní novinkou jsou pohybovky pro děti, které nabídnou míčové hry nebo zumbu," popsala produkční festivalu Adéla Jelínková. Doplnila, že rozšířeno bude letos i občerstvení, které zahrne opékané špekáčky, grilované burgery z vyzrálého hovězího, steaky z lokálního masa i uzeniny, k pití piva z minipivovaru, domácí limonády či moravská vína.

Program pro dospělé začne vždy v sedm hodin večer koncerty hudebních skupin, které vzešly z akce Music point. „Jde už o pátý ročník projektu, při němž dáváme prostor začínajícím a méně známým hudebníkům, například skupina Nebeztebe nebo rocková kapela Touchwood," přiblížila Jelínková.

Vyvrcholení každopátečního programu nabídnou vždy od půl deváté večer koncerty známých muzikantů a kapel. „Snažili jsme se při jejich výběru hlavně o pestrost, aby se nám sešla hudba všech žánrů od folku přes bigbít a rock. Jednoduché písničky o složitém životě tak zahraje skupina Poletíme? v čele s Rudolfem Brančovským, na bluegrassovou vlnu zase naladí Robert Křesťan a Druhá tráva," uvedl Burián.

Z dalších hudebních hostů se představí skupina Laura a její tygři nebo Ivan Hlas Trio. „Chtěli jsme letos dodržet také linii brněnských legend, jakými byla na dřívějších ročních například skupina Folk Team. Tentokrát ji zastoupí kapela Bluesberry, která se na hudební scéně objevuje už přes třicet let. Brněnské kořeny provázejí i Roberta Křesťana či Bokomaru," zmínil Burián.

Festival Léto v centru hostí park na Moravském náměstí za každého počasí, vstup na všechny akce je zdarma. Podrobný program najdou zájemci na webu www.letovcentru.cz.

Léto v centru - 3. ročník open-air festivalu (od 3. července do 28. srpna 2015)Odpolední program pro děti: výtvarné dílny pro děti (15.00 - 17.00 hodin), pohybovky pro děti (15.00 - 16.00 hodin), divadla pro děti (16.00 – 17.00 hodin)
Večerní hudební koncerty: předkapely (19.00 - 20.00 hodin) a hlavní hvězdy (20.30 - 21.30 hodin): Laura a její tygři (3. července), Bokomara (10. července), Poletíme? (17. července), Light and Love (24. července), Robert Křesťan a Druhá tráva (31. července), Ivan Hlas Trio (7. srpna), Skulině (14. srpna), Zoči Voči (21. srpna) a Bluesberry (28. srpna)
Termín: od 3. července do 28. srpna 2015 (každý pátek)
Místo: park na Moravském náměstí.
Vstup na všechny akce festivalu je zdarma, pořádá se za každého počasí. Více na www.letovcentru.cz