Letní scéna se letos publiku otevře pouze na dva prázdninové večery. „V pondělí 25. srpna naposledy odehrajeme známou veselohru rakouského komediografa Johanna Nepomuka Nestroye Lumpacivagabundus aneb Rozverný trojlístek. Hlavními postavami příběhu jsou tovaryši Fošna, Flok a Žehlička, kteří před řemeslem dávají přednost veselému tuláckému životu," uvedl autor úpravy a režisér inscenace Vlastimil Peška. Doplnil, že komedii Radost uvádí již desátou sezonu.

Úterní večer bude patřit inscenaci Hnízdečko a šunkofleky aneb Nepravdivě pravdivá komedie. „Dějištěm komediálních situací a vztahů je prostor sklepního bytu, kde se potkávají jeho obyvatelé, jejich sousedé i náhodní návštěvníci. Děj hry je plný překvapivých momentů, humoru i poněkud ulítlých postav," upřesnil Peška, jenž inscenaci před dvěma lety nastudoval. Současně doplnil, že zájem diváků letos předčil očekávání divadla, a obě letní uvedení jsou již vyprodaná.

Poté už divadelníci Radosti vstoupí do nové sezony. První zářijovou premiérou se stanou Krkonošské pohádky. Jejich nastudováním Radost naváže na tradici uvádění titulů známých z televizních obrazovek, které brněnští divadelníci představují v nových – autorských úpravách. „Loni v září jsme představili jevištní podobu známé knížky příběhů žáků třetí bé Macha a Šebestové, letos jsme se rozhodli pro Krkonošské pohádky. Těšit se diváci mohou na nové zápletky i figury, ale hamižný Trautenberk, Hanče, Kuba a Hajnej samozřejmě zůstanou," poznamenal režisér inscenace a autor hudby Vlastimil Peška.

Krkonošské pohádky uvede Divadlo Radost v premiéře 28. září. Z dalších událostí nadcházející sezony se divadlo chystá na své 65. výročí. To uplyne letos v říjnu a v první polovině listopadu jej divákům připomene tematický festival. „Bude to šest zábavných večerů neboli také kompletní přehlídka našich představení, včetně nové premiéry Líná babička. Tu nastuduje režisérka Janka Ryšánek Schmidtová," uvedl Peška.

Profesionální činnost Divadla Radost (tehdy Loutkového divadla Radost) se váže k datu 25. října 1949. „Dvanáctičlenný soubor, v němž od počátku působili Zora Bílková-Matoušková, Růžena Kolářová, režisér a herec Josef Kaláb, vedl Vladimír Matoušek. Výtvarnicí byla Jarmila Majerová. Krátce nato byli angažováni mimo jiné Mirko Matoušek, Marcel Halouzka, Jitka Kalábová a výtvarník Karel Hlavatý. Od počátku divadlo usilovalo o vlastní dramaturgický a inscenační profil," odkazuje na svém webu Divadlo Radost ke své historii.

Současný ředitel a umělecký šéf divadla, režisér Vlastimil Peška, v Radosti působí od poloviny 90. let a stojí za přestavbou této budovy. Ta začala v roce 1999. „Cílem bylo vybudovat moderní divadlo pro děti i dospělé a umožnit prezentaci loutek, uchovávaných v depozitáři už od roku 1949. Tak vznikl tento objekt nazvaný Kouzelný svět fantazie – Muzeum loutek," uvedl manažer Radosti Petr Jančařík.

Letní scéna brněnského Divadla Radost

Lumpacivagabundus aneb Rozverný trojlístek: pondělí 
25. srpna 2014 ve 20.00 hodin

Hnízdečko a šunkofleky: úterý 26. srpna 2014 ve 20.00 hodin

Nejbližší premiéra v nové sezoně: neděle 28. září 2014, Krkonošské pohádky v režii a úpravě Vlastimila Pešky
Nejočekávanější událost nadcházející sezony: oslavy 65. výročí Radosti, které v listopadu vyvrcholí šestidenním festivalem, premiérou a přehlídkou různých titulů z repertoáru divadla