Pravidelným kulturním programem chtějí pořadatelé ještě více rozžít netradiční prostor bývalé slévárny v sousedství Nákupního centra Vaňkovka. „Chceme přilákat návštěvníky, kteří se nezajímají o výtvarné umění a do galerie by jinak nepřišli. Navíc když prostor Richard Adam Gallery si o tohle oživení přímo říká. Jeho industriální syrovost s dřevěným stropem, betonovou podlahou, masivními železnými traverzami a mostem klenoucím se po celé délce galerie dá akcím mnoha kulturních žánrů skvěle vyniknout," vysvětluje základní myšlenku projektu jeho manažerka Karolína Trllo.

living factor(y)
Cyklus akcí spojených s módou, současným českým šperkem, designem, taneční vystoupení, divadelní představení aj.
Nejbližší akce: Cirk La Putyka: Risk (2. a 3. října 2014), módní přehlídka Wolfgang night at the gallery (24. října 2014), Fashion muzeum… (výběr toho nejlepšího ze současného českého šperku a netradiční instalace modelů české módní návrhářky Denisy Nové, 7. listopadu 2014)
Místo: Richard Adam Gallery, Ve Vaňkovce 1 (u Nákupního centra Vaňkovka)
Vstupenky: 490 a 590 korun (lze zakoupit v síti Ticketportal, v běžných předprodejích a přímo v galerii)
Více informací o projektu na webu www.ragallery.cz

Living Factor(y) zahájí druhého a třetího října hned dvě vystoupení známého pražského Cirku La Putyka s představením Risk. Soubor specializující se ve své tvorbě výhradně na žánr nového cirkusu v této inscenaci s premiérou v lednu 2013 poprvé spolupracoval s mezinárodním obsazením. „Diváci uvidí nové tváře i nové disciplíny, živou hudbu na scéně a projekce. Dojde i na létající nože a sekyrky. Využíváme loutkové divadlo ve vztahu k akrobacii a modernímu tanci, neokázalé prosté materiály či propojení tance s tělesným handicapem," uvedl šéf souboru Rostislav Novák. Dodal, že ústředním tématem inscenace je otázka, zda může existovat závislost na risku a co se stane s člověkem, když dojde na určitou hranu.

Mezi Brňany je o představení Cirku La Putyka velký zájem. „Předprodej vstupenek jsme zahájili už v první polovině srpna. Kapacita na každé představení je okolo šesti set míst. Prostor jsme rozdělili do dvou sektorů, ale pro další akce bude hlediště variabilní," přiblížila Trllo.

Další akce připraví galerie vždy zhruba s měsíční periodicitou. „Z nejbližších akcí to bude 24. října módní přehlídka Wolfgang night at the gallery. Poté 7. listopadu nabídneme výběr toho nejlepšího ze současného českého šperku pod názvem Fashion muzeum. Ve zcela netradiční instalaci je doplní modely ikony českého návrhářství Denisy Nové, která je původem z Brna," nastínila nejbližší program ředitelka galerie Petra Lekešová. Doplnila, že na prosinec galerie předběžně počítá s akcí spojenou s designérem Danielem Pirščem, který se ve své tvorbě věnuje porcelánu.