Autorkou inscenace je sama hlavní aktérka a režisér Vašo Púčik. „O celé přeměně i životě transsexuální herečky Brychtová na jevišti vypráví s Heidi Šinkovou, Miroslavem Málkem a Adamem Kerděm," uvedl produkční Martin Hýbner.

A proč se Brychtová rozhodla vtisknout svému příběhu právě divadelní podobu? „Byla to pro mě jedna ze schůdných cest, jak se jako herečka vrátit zpět na jeviště. Protože po změně pohlaví ode mě jako umělkyně dali všichni ruce pryč, na jeviště mě už nepustili," říká čtyřicetiletá herečka. Po změně pohlaví mohla v Městském divadle Brno zastávat už jen místo nápovědy. „Už dříve, když jsem hrála, jsem si nápovědy vážila. Vřele bych po své vlastní zkušenosti doporučila či to aplikovala povinně, aby si to každý z herců aspoň jednou zkusil."

Přeměna ovlivnila i hereččin hlas. Zatímco dříve byla v muzikálech žádaným tenorem, nyní má alt. „Snažím se zpívat jinak, aby hlas zněl ženštěji, takže se učím, učím se to sama. A vybírám si zpěvačky s altovou polohou," uvedla Brychtová. V inscenaci Jsem žena zazní čtyři písně – původně americké, přetextované. Po konci představení se diváci dočkají i jazzových skladeb.

S přeměnou pohlaví se Brychtové otevřela i nová dimenze v seznamování. „Muže přitahuji jako magnetická hora, pozvání na kávu už ani nepočítám," říká s úsměvem Brychtová a dodává, že velkou zásluhu na tom má její výška a blond barva vlasů.

Aktuálně je herečkou na volné noze a pracuje jako nápovědka v Národním divadle v Praze. „Změny, jimiž jsem prošla, a netýká se to jen změny pohlaví, ale také změny bydliště, práce, vztahů, byly trochu náročné, a proto chci udělat vše pro to, aby můj další život byl klidný," podotkla herečka. Své první uvedení měla inscenace v bratislavském klubu Red Cat Cabaret.

V Bratislavě už ostatně Brychtová dříve hrála v muzikálu Rent, a to Angela – kluka, který se cítí být holkou. „Diváci na to reagovali nelibě, přímo na tuto postavu, kterou jsem hrála ještě jako muž. Na představení vykřikovali a dokonce po mně hodili plastovou láhev s výkřikem: Ty buzno! Přitom to byl slavný muzikál z Broad-waye," dodala Brychtová.

Dnešní uvedení je českou premiérou. „Představení je vyprodané, v březnu se ale chceme s inscenací do Brna vrátit, zřejmě opět do Buranteatru," dodal Hýbner.

Lucie Brychtová.Zdroj: archiv Lucie BrychtovéPetr Brychta.Zdroj: archiv Lucie Brychtové

Lucie Brychtová/Petr Brychta. Foto: osobní archiv