Nejdříve v areálu Hněvkovského v brněnském Komárově, poté na Výstavišti. Přípravy letošního festivalu Majáles předznamenala změna místa, a ta se následně částečně promítla i do programu. To však nakonec pořadatelé dokázali využít ve svůj prospěch: v den zahájení Majálesu 7. května hlásí vyprodáno.Hlavní program odstartuje ve dvě hodiny odpoledne Michal Hrůza, poté vystoupí Mňága a Žďorp či kapely UDG a Para.

Na hlavním pódiu zahraje také desetičlenná kapela Sto zvířat, která na brněnský Majáles zavítá již po sedmé. „Zhruba v hodinovém setu nabídneme průřez naší tvorbou, aby si na své přišli i ti, kdo nás třeba tolik neznají. Ze známějších písní zazní například Nikdy nic nebylo, Dáma s čápem nebo Ty vole, na základní škole. Poté představíme několik skladeb z našeho posledního, loni vydaného alba Hraju na klavír v bordelu," říká frontman a zakladatel kapely Jan Kalina s tím, že koncert Sto zvířat začne v pět hodin odpoledne.

V půl sedmé večer následuje koncert kapely Chinaski, o hodinu a půl později před publikum předstoupí Tomáš Klus a po něm pravděpodobně divácky nejlákavější host festivalu – skupina Kryštof v čele s Richardem Krajčem. „Jejich show bude patřit k největším instalacím na domácích open-air festivalech," naznačuje Štěpán Neubauer z organizačního týmu. Dodává, že z více než šedesáti hostujících interpretů patří většina k mladým a začínajícím kapelám.

Letošní ročník provází také několik novinek. „První z nich jsou vratné kelímky. Možné to zní banálně, ale areál festivalu tak bude čistý a návštěvníci se nebudou brodit nepořádkem. V Hradci Králové a Praze jsme si již vyzkoušeli, že to funguje," říká Neubauer a upozorňuje na další vylepšení. „Klasickou ochranku a rádoby drsné vyhazovače nahradí mladí lidé, kteří divákům poradí nebo s čímkoliv pomohou," vysvětluje Neubauer s tím, že tak organizátoři chtějí předejít případným konfliktům „Je to účelnější, než jejich následné řešení, zatím to tak vychází," dodává.

Výstaviště, které dnes Majáles hostí, se návštěvníkům otevře v jednu hodinu odpoledne. Pro ty, kteří se v areálu pavilonů příliš neorientují, mají pořadatelé následující radu. „Nejlepší je jít ke hlavní bráně, vyměnit vstupenku za pásek na zápěstí a použít mapku. Obecně máme vyhrazený prostor vedle pavilonů G1, G2 a F a kolem celého pavilonu Z. Z pohledu od města to je celá zadní část Výstaviště," upřesňuje Martina Ježková z pořadatelského týmu festivalu.

A jaký je zatím divácký zájem o vstupenky? „Lístky jsou téměř vyprodané a na místě už v predeji nebudou," dodává Ježková.

Štěpán Neubauer z týmu organizátorů.Štěpán Neubauer o festivalu Majáles říká:Oslava potrvá až do kuropěníBrno /ROZHOVOR/ – Pouze několik hodin dělí tým organizátorů festivalu Majáles od začátku akce: v areálu brněnského Výstaviště vyrostla pódia, dolaďují se technické detaily. A jak v rozhovoru pro Deník Rovnost upozorňuje Štěpán Neubauer, proměnlivé počasí program neohrozí. „Hlavní pódia jsou venkovní a v případě deště se všichni pohodlně schováme do pavilonů. Ale pršet nebude, to už jsme zařídili," předpovídá s úsměvem promotér festivalu.

Minulý týden Brno hostilo „studentský" Majáles. Nesetkáváte se s tím, že si tyto dvě různé akce lidé pletou?Náš Majájeles se nedá zaměnit za žádný jiný. Za deset let jsme si vybudovali silné jméno a osobně si spíš myslím, že Studentský Majáles se veze na vlně naší akce.

Můžete zpětně shrnout, jaké komplikace vám způsobil přesun místa koncertů z brněnského Komárova na výstaviště?Bylo to více než složité, protože normálně máme na finální přípravy tři měsíce. Ale zvládli jsme to. Ano, finančně je přesun samozřejmě přítěží, protože louka je levnější než výstaviště, nastaly také změny časů u vystoupení některých kapel. Ale celkově to přineslo i výhodu.

Jakou?Prostor výstaviště nám umožňuje oslavovat až do kuropění, protože se můžeme schovat do pavilonů. Věřím, že to návštěvníci ocení.