Předměstí smogem začouzeného Pekingu a v něm miliony rolníků usilující o práci. Boj o každodenní existenci, bezvýchodnost i naděje života. Země s propastnými rozdíly mezi těmi nejbohatšími a nejchudšími. I skrze tato vyobrazení zachycuje Čínu jedenadvacátého století malíř He Jinwei. Pohled na soudobou společnost přitom prostupuje i tvorbou českého malíře Tomáše Císařovského. Práce obou umělců představuje nová výstava Moravská galerie v Brně nazvaná Odstup, a jsi blíž.

Výstavu hostí Uměleckoprůmyslové muzeum v Husově ulici a autorsky ji zaštítil bývalý ředitel Moravské galerie Marek Pokorný. „Společná výstava obrazů He Jinweie a Tomáše Císařovského je snahou konfrontovat především českého diváka se současným malířstvím jako účinným médiem reagujícím na dění ve společnosti," uvedl Marek Pokorný s tím, že oba umělci jsou si generačně blízcí: He Jinwei se narodil v roce 1967 a Císařovský v roce 1962.

A proč Moravská galerie hostí z rozmanitého výčtu čínských výtvarníků právě díla He Jinweie? „Spolehl jsem se na osobní instinkt a nezastírám, že je to záležitost zcela subjektivní. Na začátku byl můj pobyt v Pekingu. Před třemi lety jsem měl poprvé možnost seznámit se s realitou dnešní Číny a poznat řadu umělců různých generací a přístupů k umělecké tvorbě. Prvotně jsem neuvažoval o výstavě, ale snažil jsem se vnímat bolestný i fascinující přerod této země," říká Pokorný a dodává, že He Jinweiho dílo je citlivé, ale ne sentimentální, je kritické, ale bez cynismu plynoucího z ohledů na trh.

K těmto malbám autoři výstavy Marek Pokorný a Zhao Li přiřadili Císařovského práce. „Umělci sice působí v geograficky a kulturně vzdálených místech, nicméně jejich dílo spojuje intenzivní promýšlení proměn, jimiž společnost prochází, ale i hodnot, o které se lidé mohou opřít nebo které jim naopak mizí před očima," říká Pokorný. Odkazuje tak současně k mnohovrstevnatému názvu výstavy. „Chceme divákovi nabídnout možnost dostat se blíž jednomu umělci, pokud odstoupíme prostřednictvím toho druhého," dodává Pokorný. Malíř Císařovský doplňuje, která z jeho děl návštěvníci v Moravské galerii najdou. „V současnosti v Brně vystavuji také v prostoru Wannieck gallery, proto jsem se snažil zařadit do výběru práce trochu odlišné. Všechny jsou z loňského nebo letošního roku," říká Císařovský.

Výstava Odstup, a jsi blíž potrvá do 27. července 2013 a doplňuje ji nově vydaný katalog věnovaný oběma autorům.