Obrazy na chodbách zpříjemňují pobyt pacientů na oddělení. Prohlížet si je však přichází i širší veřejnost. „Ačkoliv se to nezdá, v Masarykově onkologickém ústavu jsou nejnavštěvovanější vernisáže v České republice. Ročně se sem podívá kolem dvě stě tisíc lidí. K výstavě totiž často zavítají i takoví, kteří by ji jinak v žádné galerii nevyhledávali," uvedla mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Umístění výstavy oceňuje také vedoucí oboru malířství Střední školy umění a designu Petr Veselý. „Malby se v alternativních prostorech, jakým je třeba právě nemocnice, stávají součástí živého umění. Nejsou jen výzdoba visící na zdi, ale podílejí se na celé atmosféře objektu," vysvětlil Veselý.

Při volbě tématu výstavy se inspiroval biblickým výrokem, že na počátku bylo slovo. „Vždy mě zajímalo propojení výtvarného a slovesného umění. Proto jsem hledal způsob, jak prezentovat text galerijním způsobem," prohlásil Veselý. Výstava podle něj také navazovala na akci Týden výtvarného umění, která se rovněž věnovala propojením slov a malby.

Na svých dílech pracovalo přibližně šestnáct studentek různě dlouhou dobu. Autorkou jednoho z vystavených barevných nápisů s názvem Propast je studentka Střední školy umění a designu Tereza Mátlová. „Obraz jsem namalovala velmi spontánně. Zabralo mi to jen jeden den ve škole," popsala Mátlová.

Právě nahodilost je při umělecké tvorbě podle studentek důležitá. Na tom, že nejčastěji ztvárňovala aktuální pocity, se se spolužačkou shoduje autorka jiného obrazu Markéta Kubešová. „Slovo Moře jsem namalovala, protože jsem se zrovna těšila na dovolenou. Zatímco většinu plátna tvoří modrá barva, počáteční písmena jsou červená. Jde na nich poznat, že jsem byla ze startu ve stresu ze školy, než jsem se dokázala uvolnit a myslet na odpočinek," uvedla Kubešová.

Výstavu prací studentů hostí Masarykův onkologický ústav do třetího května. Poté by se měly podle Joukalové na zdech ukázat obrazy malíře Martina Hodka, zobrazující stará brněnská zákoutí.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ