Přehlídku ve čtvrtek odstartuje program na náměstí v Moravském Krumlově. „Slavnostní zahájení je ve tři hodiny odpoledne. Divadlo Na cestě zahraje pohádku O perníkové chaloupce a soubor Cirkus žebřík Miloš inscenaci Miloš a Miloš. Pak navazuje program v Knížecím domě, kde hostuje Divadlo ŠUS," uvedl ředitel Městského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Osmý ročník Malého festivalu loutky: od 28. do 31. srpna 2014
- čtvrtek 28. srpna: Moravský Krumlov, náměstí T. G. M., 15.00 hod.: Divadlo Na cestě – O perníkové chaloupce. Divadlo Cirkus žebřík Miloš – Miloš a Miloš. Knížecí dům, 17.00 hod.: Divadlo ŠUS – Barbucha
- pátek 29. srpna: Dolní Dubňany, sál restaurace, 18.00 hod.: Divadlo Krab – Žabák Žak a rak Jak. Bohutice, tělocvična, 16.00 hod., Pralesní pohádky. Petrovice, kulturní dům, 18.00 hod., Bábinka vesmírná
- sobota 30. srpna: Rosice, zámek, 14.00 hod., Divadlo u staré herečky – O statečné Hildě. Sedlec, kulturní dům, 17.00 hod., Divadlo Totem, O Nirdhanatovi
- neděle 31. srpna: Miroslav na Znojemsku, kulturní dům, 15.00 hod., Divadlo Kuba – Za každým rohem jeskyňka.
Vstup na všechna představení je volný, úplný program a více informací na www.meksmk.cz.

Divadlo ŠUS působící v Praze a v Rokycanech na festival zavítá popáté. Letos s pohádkou Barbucha. „V premiéře jsme ji uvedli před třemi lety, je to tedy jeden z našich novějších titulů. Strašidlo Barbuchu ztvárňuje manekýn, což je větší typ loutky s přímým voděním. Po výtvarné stránce jsme se inspirovaly ilustracemi Zdeňka Milera, jenž známý příběh Vladislava Vančury provází," uvedl Zdeněk Sedláček z Divadla ŠUS.

Brněnsko na letošním ročníku zastoupí Divadlo Totem a pedagog, herec, loutkář Tomáš Machek. „Dvakrát na festivalu uvedu loutkovou inscenaci na motivy lidových pohádek. Vypráví příběh o chudém Nirdhanatovi, který se vydá na cestu k bohům, aby se jich zeptal, proč má tak velikou bídu," přiblížil Machek příběh odehrávající se v prostředí Indie.

S ohledem na zvolené prostředí vzniklo i výtvarné pojetí Nirdhanaty. „Pracovali jsme především s dřevem a látkami. Na jednu stranu jsme usilovali o pojetí východně stylizované, lyrické a zespodu vedené jamajky, současně jsme ale chtěli do inscenace vnést určitou syrovost, což by bylo vhodné pro takzvané totemové loutky. Nakonec vzniklo něco mezi tím – loutky, které jsem vyrobil sám a říkám jim totemové jamajky," přiblížil své pojetí Machek. Doplnil, že pohádka měla premiéru letos v květnu a její příprava trvala půl roku.

Zatímco první ročníky Malého loutkového festivalu byly velmi komorní (první ročník hostily jen tři obce), letos se zapojilo více než pětatřicet obcí. „Rekordní účast byla předloni, kdy festival zavítal do dvaačtyřiceti obcí. Aktuálně se festivalu účastní soubory z celé České republiky a do budoucna chceme oslovit i divadla ze Slovenska," uvedla ředitelka společnosti Euforie Europe Jessica Horváthová, jež akci pořádá.

Novinkou letošního ročníku je výtvarná soutěž, dále se děti mohou zapojit do loutkářských workshopů. „Soutěž trvá do třicátého září a zapojit se mohou děti, které vyrobí loutku a předají ji pořadateli jednotlivého představení či přímo na Městském kulturním středisku Moravský Krumlov. Může to být jakákoliv bytost a využít lze jakýchkoliv materiálů," uvedla Jarmila Řehořová z kulturního střediska.