Je rok 1987, léto. Mladý Emil přezdívaný Válec se právě pokusil sjet nebezpečný jez řeky Berounky, ale udělal se. Naštěstí ho zachránila mladá Marcela alias Borůvka – vytáhla ho za pádlo. A když tak seděli po prožitém nebezpečí v letní podvečer na břehu řeky a hlasitě oddychovali, zamilovali se. Zhruba tento úvod rozehrává začátek vztahu, který vyústí v letité manželství. O úsměvných i extrémních rovinách tohoto svazku vypráví nová komedie Manželství v kostce, kterou ve čtvrteční premiéře v Brně uvede Divadlo Komediograf.

Partnerskou dvojici na jevišti ztvární Zuzana Kronerová a Oldřich Navrátil. „Hádají se skvěle a přitom se mají rádi. Text přijali jako sobě vlastní, mají to už prostě odžité,“ říká autor a režisér Luboš Balák.

Do své inscenace hledal herce, kteří se nebudou bát hrát ve svém věku mladé. „Se Zuzanou Kronerovou jsem už spolupracoval na inscenaci Bohnice aneb Člověče nezlob se. Oldřicha Navrátila jsem osobně neznal, ale hledal jsem někoho s velkým komediálním talentem. Oldřichovi se text líbil a nabídku na spolupráci přijal,“ doplnil Balák, někdejší umělecký šéf brněnského HaDivadla, v němž se Bohnice dlouho a úspěšně uváděly.

Klaudia Radačovský, Karel Audy, v pozadí Karel Littera.
Spící krasavice vtančila na jeviště v Brně. Po více než dvaceti letech

SOUBOJ MUŽŮ A ŽEN

Kronerová i Navrátil jsou si v nové komedii dvacetiletými partnery, když se seznámili na břehu Berounky, i stodvacetiletými manžely, to když například na lavičce v Beskydech přemýšlejí, proč se jim vlastně nepovedlo toho druhého zavraždit. „Inscenace má sedm kapitol a každá z nich zachycuje jednu životní etapu: zamilování, krizi či podnikání a následné zkrachování. Kapitolu první jsem nazval Plná palba v plné síle. Je to etapa čtyřicátin, kdy v jejich vztahu vládne tak trošku válka,“ dodal Balák.

Manželství v kostce je podle Baláka především o věčném souboji mužů a žen. „Týká se všech a prožíváme ho znovu a znovu. Emil a Marcela ho dávají jen poněkud extrémněji. Kolikrát se vlastně toho druhého pokusili zavraždit? A jak je možné, že ten druhý partner ještě vůbec žije? A jak to, že jsou pořád spolu a nepukla jim hlava?,“ vyjmenovává zásadní otázky inscenace Balák.

Novou komedii psal rok a půl, vycházel při tom i ze svých zkušeností. „Jak člověk stárne, uvědomí si, že vztahy jsou zásadní a z devadesáti procent určují vše ostatní,“ podotkl režisér. Scéna i kostýmy jsou v inscenaci řešeny kabaretním způsobem, který ctí rychlé časové skoky v životě obou protagonistů: od dvacetin ke čtyřicátinám až k sedmdesátinám. Sled událostí však nebude chronologický.

U BOLKA POLÍVKY

Hostující scénou Komediografu je také tentokrát brněnské Divadlo Bolka Polívky. „Čtvrteční premiéra začíná v sedm hodin večer, nejbližší reprízy jsou na programu 14. a 26. června,“ upřesnil mluvčí Divadla Bolka Polívky Michal Adamík. Připomněl i další premiéry Komediografu na tomto jevišti: letní komedii z Plumlova Evžen a Kopírák či grotesku Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská.

Seriál divadelních parodií, skečů a grotesek Komediografu se hraje od roku 1997 a jejich autorem je právě Balák. Často spolupracuje s herci, jako jsou Pavel Liška, Bolek Polívka, Milan Šteindler, Josef Polášek a dalšími. Napsal řadu divadelních her: Smrt Huberta Perny získala Cenu Nadace Alfréda Radoka, Fanouš a prostitutka ocenění na světovém festivalu mladých dramatiků v Austrálii v Townsville.

V letech 2001 až 2004 byl uměleckým šéfem Husy na provázku, od roku 2005 do 2009 uměleckým šéfem HaDivadla. Od té doby je spisovatelem, dramatikem a scenáristou na volné noze.

Manželství v kostce
Autor a režie: Luboš Balák
Asistentka režie: Adéla Vondráková, kostýmy: Kateřina Kumhalová.
Hrají: Zuzana Kronerová a Oldřich Navrátil.
Premiéra: čtvrtek 27. dubna 2017 v 19.00 v Divadle Bolka Polívky, Jakubské nám. 5, Brno.
Repríza: 14. června 2017 v Divadle Bolka Polívky
Vstupenka stojí 330 Kč, lístky na obě představení jsou stále v prodeji.