Letos nabídne spoustu novinek. „V loňském prvním ročníku jsme zkoušeli, jak se festival ujme. Letos program doplníme o rockovou a jazzovou část,“ uvedla ředitelka brněnského turistického centra Jana Janulíková.

Brňany pobaví i nový cirkus, v jehož šapitó místo zvířat září akrobaté. „Poblíž ulice Hněvkovského už účinkující postavili stan pro pět set osob. Nový cirkus spojuje divadlo, akrobacii a hudbu,“ popsal atrakci a účinkující belgický soubor Collectif Malunes jeden z pořadatelů David Dittrich.

Zatímco v pátek si na své přijdou především milovníci jazzu, v sobotu a v neděli se budou v ulicích střídat různorodé styly od balkánské dechovky po klasickou hudbu. Páteční jazzový zážitek uvedou Beata Hlavenková a Dorota Barová.

Hrady CZ. Na hrad Veveří přijede i Lucie Bílá.
Na Veveří míří festival Hrady CZ. I s Lucií Bílou

Některá představení si budou muset zájemci sami najít. Netradiční umělce buskery, hrající na zeleninu, popelnice nebo nádobí, znají lidé především z ulic. V těch brněnských by je hledali marně. „Napadlo mě otočit myšlenku buskingu. Umělci budou hrát všude kromě ulice,“ vysvětlila svůj nápad Kateřina Šedá, která produkci buskingu zajišťovala. Místo ani čas představení lidem záměrně tají. Hudebníky mohou najít ve výlohách obchodů, na balkonech, v hotelech nebo v podzemí.

Venkovní představení festivalu jsou zdarma, vstupenky na ostatní jsou v prodeji na internetu nebo přímo na místě.

Z programu Maratonu hudbyPátek 11. srpna v Sono Centru: Vilém Spilka Quartet, Beata Hlavenková a Dorota Barová, Shai Maestro Trio, Blackmore’s night
Sobota 12. srpna na Špilberku: Bohemian Betyrars, Russkaja, Dubioza kolektiv, Citrus brothers
Neděle 13. srpna: v Redutě: Barbara Maria Willi; v Alfa pasáži: Pianoštafeta; v jezuitském kostele: Nekonečné varhany; na Špilberku: Filharmonie Brno a sopranistka Simona Šaturová

Festival zahájí obří balon

Nepřehlédnutelný, téměř sedmimetrový nafukovací balon se v pátek vznese nad Moravské náměstí v Brně. Jeho vypuštěním zahájí soubor V.O.S.A. festival Na prknech, dlažbě i trávě, který obohatí brněnské ulice společně s Maratonem hudby.

Balon, do kterého by se vešlo helium ze čtrnácti tisíc těch malých, není jako zahajovací ceremoniál dostatečný. „Aby toho nebylo málo, na balonu bude viset akrobatka,“ komentovala spolupořadatelka Jana Janulíková.

Oslavy Dne Brna. Ilustrační foto.
Den Brna: Švédové budou obléhat Kraví horu

Létající kouli doplní koncert kapely Do větru, taktéž na Moravském náměstí. Festival s třináctiletou tradicí spojují nejrůznější formy živého umění pod širým nebem. Sobotní program v bývalé káznici v Cejlu obstará Divadlo Druhý pád s inscenací Městečko Palermo.

V neděli zase festival potěší malé diváky. Na pódiu na Moravském náměstí se objeví kouzelník Mišuge nebo klaun Čiko. Děti si vyrobí vlastní masku nebo namalují obličej. Představení festivalu jsou volně přístupná. 

ELIŠKA KOUKALOVÁ