„Plánujeme deset představení, z nichž mnohá budou v České republice uvedena poprvé. Jedno z nich dokonce poprvé v Evropě. V červnu chystáme další ročník festivalu Dokořán pro hudební divadlo a samozřejmě plánujeme také hostování v zahraničí,“ uvedl ředitel divadla Stanislav Moša, který se ujme režie hned první z připravovaných premiér – historického muzikálu Bídníci.

„Muzikál autorů Claude-Michel Schönberga a Alaina Boublila vychází z Hugova románu z roku 1862. V jevištním ztvárnění se prolnou příběhy galejníka Jeana Valjeana, jeho pronásledovatele policejního komisaře Javerta, malé Cosetty i zvrhle komické dvojice majitelů hospody Thénardiérových, kteří přežívají za všech režimů,“ přiblížil děj Moša a dodal, že pro diváky může být lákavé především to, že se při inscenování nemusí držet realizačních pravidel, jejichž práva jsou udělována londýnskou licencí.

Kočky, ženy a sestry

Další únorovou premiérou bude drama Kočka na rozpálené plechové střeše. „Tuto psychologickou pitvu napjatých vztahů jedné jižanské rodiny, kořeněnou navíc nastávajícím bojem o případnou pozůstalost, připravuje režisér Zdeněk Černín s Hanou Briešťanskou, Lukášem Hejlíkem, Pavlou Vitázkovou, Zdeňkem Junákem a dalšími herci. Zajímavostí je, že tato inscenace bude již desátou Williamsovou hrou, která se na jevišti Městského divadla objeví,“ uvedla mluvčí divadla Lucie Broučková. Koncem března se muzikálovou scénou Městského divadla protančí osudová žena novodobých dějin Eva Perónová neboli Evita, tentokrát v režii Pavla Fiebera.

Dalším připravovaným muzikálem, tentokrát s mystickým podtextem, bude Severská epopej (Singoalla), za níž stojí autoři Daniel Fikejz, Iva Huvar a Rin Brezina. „Singoalla je jméno ženy, je to archetyp věčné milenky, matky, manželky, jejímiž nejvyššími hodnotami jsou láska a věrnost. Je rovněž lidskou podobou slunce, lesa, větru nebo jara. Mimořádně silné téma pochází ze švédské mytologie,“ přibližuje inscenaci Broučková a dodává, že po režijní stránce se muzikálu ujme Petr Gazdík.

Příznivci Antona Pavloviče Čechova se v květnu na činoherní scéně divadla dočkají Tří sester. „Jednoduchý děj gradující až k napětí blížící se katastrofy rámcují vnitřní konflikty psychologicky propracovaných postav i srážky mezi skutečnými a domnělými hodnotami. Důležitou úlohu hraje lyrizmus. Jednotlivé detaily, výroky i celková atmosféra děje dodávají mimořádný zevšeobecňující a nadčasový ráz jedné z nejlépe napsaných her,“ říká o inscenaci její režisér Moša.

Evropská premiéra

Červnová premiéra se ponese ve jménu inscenace Nahé múzy, příběhu, jehož hrdinkou je malířka Magdaléna a který se částečně odehrává v retrospektivě. První premiérou nové divadelní sezony bude hra Thomase Bernarda Síla zvyku v režii Hany Burešové a prvním českým uvedením se stane muzikál Mozart! z pera Michaela Kunzeho a v Mošově režii. Půjde o první nastudování u nás. V říjnu diváci uvidí Pastorálu aneb Hry vánoční Zbyňka Srby a Jana Šotkovského na motivy autorů lidových her. Poslední novinkou roku se stane evropská premiéra muzikálu Spring Awakening (Procitání jara) odkazujícím ke společenským i sexuálním tabu.