Drama Johna Steinbecka bylo poprvé uvedeno 23. listopadu 1937 na jevišti broadwayského Music Box Theatre, brzy poté byla inscenována také v Londýně a v Paříži. "Ve větší míře pronikla do Evropy samozřejmě až po druhé světové válce a patřila k hojně hraným kusům druhé poloviny 20. století. Jen v českých divadlech byla uvedena v třiceti šesti inscenacích: nejdříve roku 1945 v brněnském Národním divadle, naposledy zatím v roce 2013 ve zlínském Městském divadle," uvedl dramturg Jiří Záviš s tím, že v USA bylo drama dvakrát zfilmováno.

"Poprvé v roce 1939 Lewisem Milestonem, podruhé v roce 1992 Garym Sinisem, který rovněž ztvárnil George, a to po boku Johna Malkoviche v úloze Lennieho," dodal Záviš.

Podle režiséra Petra Gazdíka je Steinbeckovo drama stále aktuální. "Téma sociálních aspektů hry sice pominulo, síla její výpovědi nikoliv. Svědčí o tom fakt, že se stále vrací na jeviště v různých zemích světa. Také její poslední uvedení na Broadwayi v roce 2014 se stalo velkým hitem," podotkl Gazdík.

Název O myších a lidech odkazuje k básni Roberta Burnse To a Mouse (Polní myšce - pozn. red.) z roku 1785, konkrétně k veršům: Ty nejlepší plány myší a lidí často nevycházejí. "I George a Lennie mají svůj nejlepší plán, který je zmařen. Osudové zlo, ztělesněné zdánlivě žádostivou mladou ženou, ničí idylický svět snění ovšem poněkud paradoxně. Curleyho manželka je totiž v podstatě sestrou všech vyděděnců, stejně jako oni si buduje vlastní utopickou vizi svého života. Postava Lennieho, jednoho z těch lidí, které Bůh nedodělal, svým protikladem tělesné síly a duševní slabosti naplňuje steinbeckovský kult primitivů chudých duchem, jejichž nezpůsobilost pro život na tomto světě je vyvažována jejich blízkostí k Bohu a přírodě a prazákladními atributy lidství," dodal Záviš.

Silný příběh je podle něj osobitou výpovědí o potřebnosti a zároveň bezmocnosti lidských iluzí, o odvěké touze člověka někam patřit a o nejistotách života. "Když v roce 1962 udělovali švédští akademikové Steinbeckovi Nobelovu cenu za literaturu, označili dramatickou verzi O myších a lidech za malé mistrovské dílo," řekl Záviš.

Sobotní premiéra na činoherní scéně Městského divadla Brno začíná v sedm hodin večer, v hlavních rolích se představí Jakub Uličník (Lennie) a Ondřej Studénka (George), dále hrají Kateřina Marie Fialová, Viktor Skála, Karel Mišurec a další.