Autoři muzikálu Neil Simon, Burt Bacharach a Hal David se inspirovali slavnou filmovou komedií Billyho Wildera Byt z roku 1960. Po premiéře muzikálu v roce 1968 nasbíraly Sliby chyby téměř třináct set broadwayských repríz.

„Známý kmerický komediograf Neil Simon posílil kabaretní rysy díla, připsal Chuckovi vypravěčské monology a navíc divadelně vděčné snové scény, v nichž se zhmotňují jeho představy o úspěšném životě a kariéře," přiblížil pojetí příběhu dramaturg Jan Šotkovský. Doplnil, že československou premiéru měl muzikál v roce 1971 na Nové scéně v Bratislavě a českou o rok později v Olomouci.

Muzikál zasazený do šedesátých let minulého století nabídne celkem třiadvacet hudebních čísel. Skladatel Burt Bacharach je přitom autorem známých skladeb z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid, šlágrů Toma Jonese nebo Arethy Franklinové. Z jejího repertoáru pochází také skladba I Say a Little Prayer, která v muzikálu také zazní. „Jsme prvním divadlem u nás, které muzikál uvádí v původním orchestrálním obsazení. Jindy jej divadla nastudovala na poloviční play-back nebo vynechala některé písničky," uvedl režisér Stanislav Slovák. Ten na Činoherní scéně loni zrežíroval už jiný americký muzikálový hit Donaha!.

Příběh, v jehož ději se proplétají témata lásky a kariéry, ale není čistě komediální. „Rozhodně nejde o žádnou třeskutou řachandu. Je to spíše hořká, místy i melancholická, komedie. Hrdiny komorního příběhu jsou vlastně nešťastní lidé, kteří touží najít svoje osobní štěstí. A díky tomu, že se v životě mohou najít dva lidé, kteří k sobě skutečně patří, to v sobě nese i naději," naznačil hlavní téma muzikálu Slovák.

Brněnský tým uvede muzikál překladu Iva T. Havlů a s písňovými texty Jiřího Joska. Autorem hudební nastudování je Karel Cón, který bude společně s Emou Mikeškovou i dirigentem jednotlivých představení.

V hlavních rolích se představí herci Lukáš Janota, Marta Matějová, Igor Ondříček a Ladislav Kolář. Muzikál uvádí divadlo netradičně na své Činoherní scéně. Premiéry začínají příští sobotu a neděli vždy v sedm hodin večer.

Burt Bacharach, Neil Simon, Hal David: Sliby chyby
Režie: Stano Slovák,
překlad: Ivo T. Havlů, Jiří Josek,
dramaturgie: Jan Šotkovský,
kostýmy: Andrea Kučerová, Eliška Ondráčková,
scéna: Jaroslav Milfajt,
hudební nastudování: Karel Cón,
choreografie: Hana Kratochvilová.

Premiéry: 15. a 16. března 2014, začátek v 19.00 hodin
Uvede: Městské divadlo Brno, Činoherní scéna