Jejím režisérem je nový šéf Janáčkovy opery Jiří Heřman, který již Hry o Marii uvedl v Praze a Polsku. „Inscenační tým a koncept zůstal stejný, jiný je jevištní prostor, soubor a způsob interpretace. Je to tedy verze nová, brněnská," uvedl Heřman.

Doplnil, že při nastudování opery se nechal vést hudbou Bohuslava Martinů. „Právě v jeho hudbě je obsaženo ,to víc', co na světě je. Je to výjimečné operní dílo s velkými sbory a taneční složkou, i s orches-trem zde vystupuje téměř 220 účinkujících v jednom večeru," podotkl Heřman.

Bohuslav Martinů: Hry o Marii
Opera čtyř příběhů: I. Prolog – Panny moudré a panny pošetilé, II. Mariken z Niméque, III. Narození Páně, IV. Sestra Paskalina.
Hudební nastudování, dirigent: Jakub Klecker, režie: Jiří Heřman.
Premiéra: 27. března 2015 v Janáčkově divadle, interaktivní setkání s operou: 29. března, 16.00, Janáčkovo divadlo.

Na aktuální premiéře se podílí tři brněnské sbory: Sbor Janáčkovy opery, Pěvecký sbor Masarykovy univerzity a Dětský sbor Brno. Diváci se tak ocitnou doslova v objetí lidských hlasů, protože komentující sbor usedne i v hledišti. „Všechny čtyři části opery Hry o Marii zhudebnil Martinů nesmírně přesvědčivě, těžko dát některému příběhu přednost. Přece ale jen je pro mne fascinující poslední část – Sestra Paskalina, která je velkým vyvrcholením večera a kde má sbor důležitou dramatickou roli," uvedl sbormistr sboru Janáčkovy opery Josef Pančík.

Průvodce celým příběhem ztvární člen pražského Divadla na Vinohradech Daniel Bambas. V hlavních rolích se představí sólisté Národního divadla Brno Tereza Merklová Kyzlinková, Pavla Vykopalová či Daniela Šedrlová-Straková. „Je to má první větší role a cítím se v ní skvěle. Ďábel, kterého ztvárňuji, je chlap, který dokáže svést a nebojí se odmítnutí," uvedl barytonista Igor Loškár.

Na brněnské jeviště se Hry o Marii vrací po osmdesáti letech. „Světová premiéra byla 23. února 1935 v dnešním Mahenově divadle pod taktovkou Antonína Balatky a v režii Rudolfa Waltera," uvedla dramaturgyně Janáčkovy opery Patricie Částková.

Premiéra opery je v pátek v Janáčkově divadle, reprízy – jediné a poslední do konce stávající sezony, následují 29. března, 2. a 19. dubna.