Vysochat z ledu bustu prezidenta Václava Klause, a pak ji nechat rozpustit na slunci – to, aby byl zřejmý jeho postoj ke globálnímu oteplování. A nebo v místnosti odpálit „rakety" napuštěné barvou, a vytvořit tak na stěnách akční malbu. Nová výstava Hi5! v brněnském Domě umění představuje práce studentů z pěti vysokých uměleckých škol a nastoluje otázku, co jednotlivé autory spojuje nebo naopak rozděluje.

V expozici návštěvníci najdou třiadvacet děl. Jedná se převážně o instalace, videa, objekty, ale také fotografie nebo akční malbu. Právě ta zastupuje tvorbu Michala Kohúta. „Akční malba Example: ignition 4 vznikla pomocí odpálených raket. Jejich vnitřek tvoří speciálně vyrobené motory a obal je z molitanu napuštěného barvou. Raketa je tedy něco jako „fix" a vytváří na stěně stopu," přibližuje Kohút proces vzniku díla.

Rakety umělec v Domě umění odpálil den před zahájením výstavy a vůbec poprvé za účasti přihlížejících. „Tentokrát jsem nechal rakety ležet na zemi. Barva na nich zaschne a stanou se součástí díla," říká student z Ateliéru sochařství Kurta Gebauera na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. A zdůrazňuje, že tento způsob akční malby je v kontextu jeho tvůrčího směřování spíše okrajový. „Je to jen určitá etapa, které se nechci držet a rozhodně nechci být vnímán jen ve spojitosti s tímto dílem," vysvětluje Kohút, jenž za poslední rok stihl například výstavy v Rotterdamu či Berlíně.

Stejně jako Michal Kohút studuje v Ateliéru sochařství Kurta Gebauera také Markéta Jáchimová. Na výstavě ji zastupuje Ledová busta Václava Klause. „Je to reakce na prezidentovy názory o globálním oteplování. Hlavu jsem vytvořila v roce 2010 a tehdy ji i přes zákaz nechala rozpustit v zahradě Lichtenštejnského paláce patřící Úřadu vlády. Nyní v Brně chci bustu nechat roztát 7. března 2013, kdy Václavu Klausovi končí prezidentský mandát," říká sochařka. Po celou dobu projektu si přitom Jáchimová opakovaně klade otázku: Lze v současnosti vystavovat a mluvit svobodně? A i když měla umělkyně navzdory tehdejšímu zákazu vlády podporu veřejnosti, odpovídá si jednoznačným Ne. Klausova zkarikovaná podobizna tentokrát vznikla dle zhotovené formy a až do symbolického data na výstavě zůstane v lednici.

Z dalších studentů jsou na výstavě zastoupeni například Matyáš Chochola (instalace Politický model Vesmíru – Delfská věštírna), Kateřina Sudolská (video Co povíš večer dnes), Jana Butzke (cyklus fotografií For little ladies) nebo Jakub Geltner s instalací Černý, lesklý, tvrdý.

Právě pro různé zaměření autorů lze výslednou podobu výstavy vnímat jako výsledek komunikace mezi pedagogy jednotlivých fakult a přizvanými kurátory. „Finální tvar výstava získala až díky jejich spolupráci a otevřenému dialogu s každým z vystavujících studentů," říká kurátorka Barbora Šedivá.

Výstava Hi5! uzavírá Centralizovaný rozvojový projekt. Jeho součástí byla loňská výstava v brněnském Domě pánů z Kunštátu, sympozium na Akademii výtvarných umění v Praze a také kurátorský průzkum předurčující letošní výstavy. Zapojily se do něj Akademie výtvarných umění v Praze, Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta umění Ostravské univerzity v Ostravě, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně a Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze.

Spolu s výstavou Hi5! kurátoři představují také tvorbu Terezy Velíkové. Své práce mladá umělkyně prezentuje v Galerii Jaroslava Krále (přízemí Domu umění), a to pod názvem Podívala jsem se doprava a bylo tam ticho. „Ve svých videoinstalacích pracuje s tématem manipulace. Zvuková stopa je upravená tak, že slyšíme pouze některá slova z řeči jednoho či druhého aktéra příběhu, a tato slova dohromady dávají jiné věty a jiné významy. Přestože je zasažena pouze zvuková stopa videa, proměňuje se divákovi i obraz," říká kurátor výstavy František Kowolowski.

A Tereza Velíková vysvětluje, proč se diváka snaží znejistit. „Chci nechat divákovi prostor pro domyšlení příběhu, který se možná děje, ale možná také neděje. Chci, aby si každý mohl myslet, že přišel na jádro pudla, pouze do té doby, než mu toto přesvědčení rozmělní další z neurčitých asociací."

Dům umění

Výstava: Hi5! Práce studentů vysokých uměleckých škol.

Výstava: Tereza Velíková Podívala jsem se doprava a bylo tam ticho.

Místo: Dům umění města Brna, Malinovského nám. 2.

Obě výstavy trvají do 10. března.