Filmové festivaly nejsou pro nadšence zábavných televizních pořadů novinka. Seriálové však ano. Jejich první festival se uskuteční v sobotu od jedenácti hodin na zámku v Boskovicích, který se na den promění v seriálový ráj.

Zámecké zahrady představí kromě květin a keřů také projekce, na nichž se mohou diváci podívat na epizody z oblíbených televizních seriálů. „Jsou velký fenomén, proto jim věnujeme celý den,“ sdělil ředitel festivalu Kryštof Šafer. 

Vznik festivalu Serial Killer, který bude první svého druhu ve střední Evropě, iniciovala nezávislá producentka a proděkanka Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze Kamila Zlatušková.
Unikát ve střední Evropě. Nový „zabijácký“ festival představí televizní seriály

Milovníci českých pořadů se mohou těšit na epizody až dvaceti seriálů i na osobní setkání s jejich tvůrci a  herci. „Těší mě, že se tam osobně setkám s fanoušky,“ řekla patronka festivalu, herečka Jana Bernášková.

Dalšími hosty jsou třeba Jan Hrušínský známý ze seriálu První republika, nebo Lukáš Langmajer z komediálních Vinařů.

Seriály se rozdělí podle žánrů do jednotlivých sekcí. Scéna Nej seriály nabídne hity jako První republika či Ordinace v růžové zahradě. Sekce krimi zahrnuje například Policii Modrava. Na své si přijdou i fanoušci alternativních titulů jako je Kancelář Blaník.

Ilustrační foto.
Návrat po půl století. Výstavištěm projedou historické Bugatti nebo Jawa

Seriálový nadšenec Rostislav Křivánek by víc ocenil festival zahraničních děl. „Věřím, že fanoušci českých si to užijí,“ dodal.

Rodiče se nemusí bát, že se jejich děti na festivalu nezabaví. Pro ně je připravená Pohádková cesta, dětské seriály nebo Dětský svět, v němž si děti vyhrají na skákacím hradě nebo vyzkouší aqua zorbing.

Starostka Hana Nedomové ráda přijala nápad pořádat festival právě v Boskovicích. Nejen proto, že zřícenina hradu či skleník mohou sloužit jako kulisy pro diváky. „Kromě toho máme v Boskovicích i westernové městečko a moderní aquapark. Proto si u nás užije krásný letní den celá rodina,“ řekla Nedomová.

Festival zakončí v nově rekonstruovaném letním kině od osmi hodin večer koncert Ondřeje Ládka, známého jako Xindl X.

Ilustrační foto.
Štvanice na divoká prasata začíná. Kvůli africkému moru

Za vstupenky lidé zaplatí  160 korun, děti 110. Rodinné vstupné je 350 korun.

LENKA JEBÁČKOVÁ