Výběrem filmových titulů v tomto netradičním letním kině byl pověřen Josef Čadík, který provozuje Kinematograf bratří Čadíků. „Na své si přijdou děti i dospělí. V programu jsou filmy ověnčené cenami, ale i snímky pro méně náročné diváky určené k letním projekcím. Vybírali jsme je v celkem krátkém čase, takže jsme se řídili především tím, jak snadno a za kolik byly dostupné," objasňuje Čadík dramaturgii letošního prvního ročníku letního filmového festivalu v areálu Městského divadla.

Počet diváků pořadatelé nastavili na 250 míst. „Maringotka bude stát v prostoru dětského hřiště. A mezi ní a plátnem umístěném nad vchodem z Lidické ulice přistavíme židle pro diváky. Částečně se využije také prostor zvýšené terasy restaurace, která je částečně krytá," vysvětluje způsob technického řešení mluvčí Městského divadla Lenka Pazourková. A upozornila, že se promítá za každého počasí.

„Některé projekce doplní doprovodný program, například různé ochutnávky. Podrobné informace budou k nahlédnutí na webových stránkách www.jardinbrno.cz," uvedla Pazourková, čímž odkázala k další rovině filmové přehlídky. „Gastronomické služby ve dvoraně divadla zajistí letní terasa a dvě restaurace. Těšit se diváci mohou také na letní občerstvení a speciality, které se do kina dobře hodí," dodala Pazourková.

Letní kino má v Městském divadle svoji premiéru. Letošní ročník pořadatelé označují jako první, na zkoušku už přitom promítali loni o prázdninách. „Bylo to jen několik projekcí, takový nultý ročník. Chtěli jsme si být jistí, že se vše technicky podaří, a teprve poté pozvat diváky. A pokud se letos letní kino osvědčí, samozřejmě bychom rádi pokračovali i v dalších letech," dodala Pazourková.

První a zahajovací večer patří symbolicky muzikálu. Na programu je v pátek, začátek je v osm hodin večer. „V dnes již legendárním filmu Kdyby tisíc klarinetů ztvárnili hlavní role Jana Brejchová, Eva Pilarová, Waldemar Matuška, Hana Hegerová, Karel Gott a další. Vstup na tuto úvodní projekci je zdarma," uvedl Čadík. Cena vstupenek na další promítání se pohybuje v rozmezí od třiceti do sta korun.

Na filmovou maringotku Josefa Čadíka mohou diváci narazit i jinde než v Brně. „Právě promítáme v Jevišovicích, v sobotu se přesouváme do Velké Bíteše. Pak nás čeká Blansko a Kunštát. Vše končí v závěru prázdnin," říká zkušený filmař.

Letní kino ve dvoraně Městského divadla bude promítat do 18. srpna.

Filmové tipy

- 20. července: Kdyby tisíc klarinetů (1964, režie Ján Roháč, Vladimír Svitáček).

- 22. července: Králova řeč (2010, režie Tom Hopper)

- 1. srpna: Vesničko má, středisková (1985, režie Jiří Menzel)

- 4. srpna: Kalamita (1981, režie Věra Chytilová)

- 5. srpna: Půlnoc v Paříži (2011, režie Woody Allen)

- 12. srpna: Madagaskar 3 (2012, režie Eric Darnell)

Začátky jsou ve 21.30 (červenec) a ve 21.00 hodin (srpen). Úplný program na www.jardinbrno.cz