Do Mahenovy činohry se po příchodu prozatímního šéfa Petra Halberstadta vrací Eva Novotná. Dále Halberstadt angažoval nové dramaturgy Jana Gogolu a Martina Kubrana, kteří nahradí Marka Hladkého. „Chci situaci uvnitř souboru stabilizovat a s pomocí nových dramaturgů provést jakýsi herecký audit, jehož cílem bude „rozchodit" aparát činohry a připravit půdu pro nového šéfa," uvedl Halberstadt, který soubor vede od 1. června. Místo uměleckého šéfa Mahenovy činohry se uvolnilo po odstoupení Zdenka Plachého, za jehož vedení činohra čelila ostré kritice. „Chci vytvořit dobré tvůrčí podmínky pro následující sezonu, která je již naplánovaná, a připravit dramaturgický plán na přespříští sezonu," uvedl Halberstadt. Gogola a Kubran jsou podle něj zkušení dramaturgové. Gogola je profesorem brněnské akademie, jako dramaturg je podepsán pod řadou úspěšných filmů. Kubran působil dosud ve Slovenském národním divadle.

„Mandát Petra Halberstadta je dočasný, ale neví se ještě, jak dočasný," uvedl ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák s odkazem na blížící se termín výběrového řízení, který jej coby ředitele příspěvkové instituce po pěti letech ve funkci čeká. Teprve poté by totiž případně vybral souborového šéfa.

Změny ve vedení nastanou také v operním souboru. Na konci léta z divadla odejde dosavadní hudební ředitel a dirigent Caspar Richter. „Od září jej nahradí jeho slovenský kolega Peter Feranec," uvedla umělecká šéfka opery Eva Blahová. Feranec dosud působil jako hlavní dirigent a hudební ředitel v Michajlovském divadle v Petrohradu, byl také šéfdirigentem Velkého divadla v Moskvě a pracoval se Slovenskou filharmonií.

Nově do angažmá Janáčkovy opery přijde Anda-Louise Bogza, Rafael Alvarez a Veronika Hajnová-Fialová z Pražské státní opery.

Nejvíce sólistů pak přijme Balet brněnského národního divadla „Je to patnáct nových posil z Itálie, Polska, Ruska, Maďarska, Francie, Rakouska, Austrálie, Belgie, Finska, Anglie a České republiky. Vybrali jsme je z 450 uchazečů. Nejvýraznější uměleckou osobností je Ivan Popov sólista například Mariínského divadla nebo Wiener Staatsoper, který se v Brně poprvé představí v roli Alberta v baletu Giselle 8. září," uvedla umělecká šéfka baletu Lenka Dřímalová. Dodala, že po dlouhé přestávce způsobené úrazem se navrací Filip Veverka a po mateřské dovolené se do souboru vrátí Radka Fišarová.

Stávající diskutovaný odchod čtrnácti sólistů je podle Dřímalové jen souhra náhod. „Jedna tanečnice je těhotná, druhá je na mateřské dovolené. Čtyři členové odcházejí po pěti letech do Národního divadla v Praze, jeden tanečník jde do Německa a jeden se vrací do Belgie. Dvěma tanečníkům neprodloužíme smlouvu a čtyři odcházejí za studiem nebo chtějí působit v úplně jiném oboru," říká Dřímalová, jež balet vede pátou sezonu. A zdůrazňuje, že s počtem 45 členů je baletní soubor Národního divadla Brno druhým největším v České republice.