Další důvod neměnit místo setkání s přáteli mají ode dneška Brňané, kteří se potkávají na legendárním místě „pod hodinami na Čáře". Přímo v ústí České do Joštovy ulice totiž dnes po několikaměsíční rekonstrukci znovu otevírá tradiční brněnská pivnice U Formana.

A má ambici stát se novým kulturním centrem Brna. Klubem, který spojuje živou hudbu, výstavní prostory a místo pro přednášky. Právě brněnskou pivnici U Formana si pro svůj nový projekt Plznička vybrala pivovarnická společnost Plzeňský Prazdroj.

„Hledali jsme nový koncept pro mladé, proto jsme se rozhodli spojit příjemné pití a jídlo se zajímavou hudbou, výtvarným uměním, ale také třeba pravidelným povídáním o cestování," vysvětlil Jan Šolta z Plzeňského Prazdroje.

Pivnice U Formana je vůbec prvním podnikem typu Plznička v České republice. „Chceme přilákat mladé lidi, kteří se rádi baví. A Brno jsme si vybrali především díky dvěma věcem: je zde spousta univerzit a také je zde oblíbené naše pivo," vysvětlil důvody Šolta. Podle něj se projekt postupně rozšíří i do dalších velkých měst České republiky.

Už dnes se mohou Brňané těšit na koncert stále oblíbenější funkové skupiny Navigators. „Protože koncerty budou zadarmo a zrovna Navigators v Brně dlouho nehráli, věříme, že podnik naplníme," řekl Šolta. Dnešní program začíná už v šest hodin odpoledne, kdy vystoupí DJ Pešina, po němž se na pódiu představí právě Navigators.

Mezi žánry

V příštích týdnech přímo v pivnici vystoupí i další zajímavé skupiny, mimo jiné jazz-rocková Maňana, bluesové Ha Ha r trio nebo oblíbená brněnská trojice Gazpačo. „Hudební večery u nás budou každý čtvrtek," poznamenal majitel brněnské restaurace Bohumír Šťastný.

Koncerty mají představit především mladé hudebníky. „Nechceme se nějak žánrově uzavírat, hlavním kritériem bude, aby skupiny či zpěváci byli něčím zajímaví," doplnil Šolta, podle nějž budou v Plzničce vystupovat často i hudebníci z okolí Brna.

Průmyslové sklo

Koncept Plzničky počítá s tím, že zde každý měsíc bude vernisáž nové výtvarné výstavy. „Začínáme fotografiemi architektonických kousků Jana Špačka, který navrhl také interiér U Formana," vysvětlil Šolta.

Fotografie koncem srpna vystřídají designové kousky ústeckého uskupení Mančaft. „Výrazným prvkem instalace budou jejich plakáty," poznamenal Šolta.

Vnitřek první Plzničky v českých zemích je výrazně odlišný od tradičních pivnic a restaurací, které se snaží o historický nádech a důraz na tradici. „Chtěl jsem, aby byl interiér moderní a jednoduchý, dodali jsme do něj i industriální prvky," vysvětlil Špaček.

Ten při rekonstrukci využil mimo jiné průmyslové vlnité sklo nebo hrubou přírodní břidlici. „Tyto materiály budou jedním ze spojovacích prvků všech Plzniček v České republice," dodal architekt.

Na nový typ kulturního pod-niku se těší i osmadvacetiletá Petra Zámečníková z Brna.

„Tři roky jsem pracovala v Londýně a byla jsem zvyklá chodit do podobných podniků, kde se gastrozážitky kombinovaly s těmi kulturními. V Brně mi taková nabídka až na pár výjimek, jako je například klub Stará Pekárna, chyběla. Moc se těším už na první koncert," řekla Zámečníková.

Nejbližší kulturní akce v Plzničce

KONCERTY

20. srpna: Navigators

26. srpna: Two Basses

2. srpna: Homoguru

9. srpna: Gentle Irony Trio

16. srpna: Gazpačo

23. srpna: Maňana

30. srpna: Ha Ha r trio

PŘEDNÁŠKA

12. srpna: Karel Wolf o cestovatelském festivalu Kolem světa

VÝSTAVY

Červenec a srpen: Fotografie architektury Jana Špačka

Konec srpna a září: Mančaft designové uskupení z Ústí nad Labem