Akcí s podtitulem Hořet slovem uprostřed města se Brno letos podruhé přidává k dalším třiadvaceti městům České republiky, kde je literární noc už tradicí. „Noc literatury je především o setkávání spisovatelů a jejich čtenářů. Čtení jsou vždy paralelní na několika různých místech, přičemž mnoho z nich nejsou s literaturou běžně spojená," uvedla Jolana Součková z Českého centra Praha.

V Brně si takto zájemci poslechnou verše například v Dietrichsteinském paláci v prostorách expozice Svět nerostů. „S Moravským zemským muzeem spolupracujeme letos poprvé. Představí se tam zahraniční autoři, nejprve Marta Mizuro a Jacek Bierut z Polska a poté István Vörös z Maďarska," přiblížil Petr Minařík z nakladatelství Větrné mlýny, které akci v Brně organizačně zaštiťuje.

Pro děti připravili pořadatelé interaktivní hudební klauniádu Bartók a Dřevěný princ. „Divadelní verze maďarské pohádky přibližuje dětství Bély Bartóka za přispění postav Kolombíny a Harlekýna z klasické commedie dell´arte. Česko-slovenské představení je pro děti od čtyř do deseti let," nalákala Renata Obadálková z Větrných mlýnů.

Nevšední možnost navštívit autorské čtení sedmaosmdesátiletého spisovatele Ludvíka Vaculíka nabídne od půl sedmé večer program v Dietrichsteinském paláci. „Ludvík Vaculík už tolik na akce se čtenáři nejezdí, o to je jeho účast vzácnější. V Brně byl naposledy asi před šesti lety," uvedl Minařík. Doplnil, že netradičně za jízdy v historické tramvaji přečte ukázky ze svých fejetonů sedmatřicetiletý brněnský publicista a stand-up komik Pavel Tomeš.

Součástí sobotní Noci literatury bude i slavnostní zakončení sezony brněnského Divadla Husa na provázku. „Rozloučení jsme nazvali Sklenutí duhy. V šest hodin večer jej odstartuje koncert kapely Big Beatles, na který naváže představení Moc Art aneb Amadeus v Brně. Po osmé hodině večer se program přesune na Alžbětinskou scénu, kde dojde i na opékání špekáčků pod širým nebem nebo nevázané veselení znovu za doprovodu Big Beatles," upřesnila mluvčí divadla Alžběta Nagyová.

Noc literatury - výběr z programu:
sobota 28. června 2014:
• Bartók a dřevěný princ – interaktivní hudební klaunidáda pro děti od 4 let (alžbětinská scéna Husy na
  provázku, 16.00 hod.)
• Čtyři dny v Hotelu Pavouk –projekce dokumentárního filmu o Pavlu Kohoutovi a Jeleně Mašínové
  (HaDivadlo, 17.00 hod.)
• Literární šalina – autorské čtení a jízda s fejetonistou Pavlem Tomešem (nástup na Komenského
  náměstí, 17.00 hod.)
• Briketa – podpal ostravské poezie (Café Práh, 19.00 hod.)
• Václav Koubek – koncert zpívajícího básníka (nádvoří Domu pánů z Kunštátu, 21.00 hod.)
• Němec & Němec – autorské čtení Ludvíka a Jana Němcových (sraz před budovou Českého rozhlasu Brno, 21.30 hod.)

Vstupné na všechny akce je dobrovolné.
Více na www.literaturenights.eu.