Když Milan Uhde v padesátých letech studoval filozofickou fakultu, pročítal se knihami, z nichž mnohé se mu do ruky dostaly poprvé. Později se jako zakázaný autor k těmto knihám vracel a zjistil, že jsou jiné, než očekával. Nebyly to však knihy, které se změnily. Změnil se čtenář Milan Uhde, který dozrál a poznatky z tohoto svého „druhého čtení" postupně shrnul do sedmadvaceti statí. Ty nyní knižně vydává Centrum pro studium demokracie a kultury v Brně.

Kniha má název Objevy pozdního čtenáře a je svědectvím nejen o vybraných literátech, ale i o autorovi samotném. „S Milanem Uhdem spolupracujeme už přes dvacet let. Texty zahrnuté v publikaci vycházely v Proglasu a v Revue Politika a nyní vycházejí poprvé souhrnně v knižní podobě," říká ředitel Centra pro studium demokracie a kultury Zdeněk Granát.

Svazek o 360 stranách tvoří sedmadvacet statí. Je mezi nimi například Karel Hynek Mácha aneb Básník existence, Otokar Březina aneb Hlas jiného světa, Jaroslav Hašek aneb Dada Hospodské či Oldřich Mikulášek aneb Když kráčíš do neštěstí. „Díla, jimiž se zabývám, jsem bral většinou poprvé do ruky v době studia let 1953 až 1958. Znovu jsem je po letech pročítal nejdřív proto, že jsem po zákazu práce v kultuře dostal příležitost některá z nich zdramatizovat. Ukázalo se, jak povrchní a matoucí dojem jsem o nich nabyl," poznamenává Uhde.

A následovaly další pohnutky, které jej podnítily k „opožděnému čtení". Byl to podpis Charty a organizace takzvané létající neboli bytové univerzity. Ta sdružovala akademiky, jimž bylo zakázáno učit. „V rámci bytové univerzity jsem přednášel o pěti českých klasicích 19. století. Později jsem pokračoval o něco skromněji, když mě spřátelená rodina Šimsových požádala o výuku dějin českého písemnictví pro svého syna. Přimělo mě to neulpívat na bolestínsky osobních postojích a opírat se naopak o texty a autory, kteří obstáli ve zkoušce času," vysvětluje dramatik.

Po převratu začal Uhde přednášet na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity o současné české literatuře a ke svým zápiskům se vracel. Vznikl tak jakýsi náčrt osobní čítanky. „Po osmi letech v politice jsem se k němu vrátil a kriticky přehodnotil některá zjednodušení, kterých jsem se jako disident dopouštěl," dodává Uhde. Už tehdy se spojil s Františkem Mikšem a dostal příležitost své texty otiskovat v již zmíněném Proglasu a v Revui Politika.

„Sedmadvacet portrétů zahrnutých do knihy Objevy pozdního čtenáře vznikalo spontánně a velmi dlouho, s přestávkami téměř čtyři desetiletí. Životní osudy předních českých tvůrců, odvážná interpretace jejich díla a skvěle vybrané ukázky tvoří soudržný celek a snad u každého pojednávaného autora má čtenář chuť nahlédnout do některé z jeho knih," říká o knize František Mikš.

Úterní křest knihy začne v šest hodin večer na Sklepní scéně Divadla Husa na provázku. Kmotrem knihy se stane herec, režisér a umělecký šéf Divadla U stolu František Derfler.