Turecký skladatel a klavírista Fazil Say, koncerty věnované jazzu a world music nebo Mozartovy skladby interpretované speciálně pro těhotné maminky. To aby emoce barokních a klasicistních tónů pozitivně ovlivnily nejen nastávající rodiče, ale i očekávané děti. To jsou hlavní novinky, které v sezoně 2013/2014 nabídne brněnská Filharmonie.

Světově uznávaný klavírista Say, který se hostujícím sólistou stane pro celou příští sezonu, tak vystřídá hornistu Radka Baboráka. „Uvedeme jeho Istanbulskou symfonii a Koncert pro trubku s proslulým virtuosem Gáborem Boldoczkým. Fazil Say bude dále sólistou v jednom z Mozartových klavírních koncertů," uvedl šéfdirigent Aleksandar Marković s tím, že právě v sólovém recitálu Say prokáže své umění improvizace. Třiačtyřicetiletý Say, který v Turecku čelí stíhání za údajnou urážku náboženství, je však nejen interpretem, ale i skladatelem. Některé z jeho kompozic v Brně zazní v české premiéře.

Svou 58. koncertní sezonu filharmonie zahájí letos 17. září, závěr je naplánován na 19. června 2014. V tomto období se posluchači dočkají více než stovky koncertů v jedenácti řadách a čtyřech mezinárodních festivalech. K tradičním abonentním cyklům přibyla například koncertní řada věnovaná jazzové hudbě. Podle Markoviče je dramaturgie nápaditá a současná, ale nezříká se ani tradice. „Patří k jedné z nejinvenčnějším v evropském prostoru," dodává šéfdirigent.

S přípravou linie Jazz & World Music filharmonii vypomohl jazzový kytarista a zakladatel Jazzfestu Brno Vilém Spilka. „Cyklus špičkového koncertního jazzu a world music přinášíme jako první v České republice a pozvali jsme na něj skvělé jazzové pianisty Yarona Hermana či Tigrana Hamasjana," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Na dalších koncertech zazní staletími prověřená hudba, stejně jako skladby vzniklé teprve nedávno. Milovníky klasiky potěší třeba Novoroční koncert s oblíbenými melodiemi z českých oper. V symfonickém abonmá dostane prostor hudba Ludwiga van Beethovena, Richarda Wagnera či Antona Brucnkera.

Nově pod svá křídla filharmonie pojme cyklus koncertů barokní a klasicistní hudby Bacha na Mozarta, stejně tak se letos poprvé režijně „popasuje" s 47. ročníkem Moravského podzimu. „Letošní ročník připomene významná výročí skladatelů Wagnera, Verdiho, Griega, Berlioze nebo polských klasiků 20. století," uvedl dramaturg Vítězslav Mikeš s upozorněním, že velkolepé zakončení přehlídky obstarají Londýnští symfonikové s proslulým dirigentem Gergijevem.

K tradičním budou patřit vystoupení v prostorách Wannieck Gallery, kde filharmonie opět překročí hranice žánrů. V programu Co znamená vésti koně například brněnský orchestr spojí síly se skupinou The Plastic People of The Universe.

Novinky v sezoně 2013/2014

58. KONCERTNÍ SEZONA:

17. září 2013 – 19. června 2014

* hlavním hostujícím sólistou Filharmonie Brno bude světoznámý turecký skladatel a klavírista Fazil Say

* poprvé v režii brněnské Filharmonie se od 27. října do 8. listopadu 2013 uskuteční festival Moravský podzim

* z nových koncertních cyklů filharmonie nabídne Jazz & World Music, Bacha na Mozarta (autentická interpretace hudby starších slohových období), projekty zaměřené na děti, koncert Mozartův efekt (Mozartova hudba určená nastávajícím rodičům a jejich dětem)

* koncerty ve Wannieck Gallery: Ida Kelarová, The Plastic People of The Universe

* abonentní řady doplní debaty před každým koncertem, dramaturgický důraz na jubilující autory: L. Janáčka, A. Dvořáka, J. K. Vaňhala, R. Wagnera aj.