„Nápad založit Divadlo šansonu vznikl již v roce 2006. Tenkrát jsme neměli vlastní scénu, tak jsme spolupracovali s jinými divadly. Vloni na podzim jsme dostali nabídku využít prostor Dělnického domu v Židenicích v Jamborově ulici a tak nyní zahajujeme scénu tady. Divadlo šansonu se stane mezinárodním a hlavně premiérovým divadlem. Hry totiž uvedeme pouze jednou,“ uvedl zakladatel, umělecký šéf divadla a brněnská kulturní osobnost Jiří Vondrák.

Divadlo šansonu plánuje oživit brněnskou kulturní scénu. Jeho vznik vítají i ostatní divadelníci. „Je krásné, že v Brně vzniká na poli hudebního divadla další takto žánrově vymezený segment, který zde výrazně scházel. Těším se také na případnou další spolupráci,“ řekl k založení Divadla šansonu ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša.

Svému publiku nová scéna nabídne širokou škálu kulturních pořadů. Jako první zde vystoupí šestnáctého ledna Marta Kubišová s komponovaným večerem bratrského divadla Ungelt, nazvaným Zastavte se u nás.

„Marta Kubišová vystoupí v našem divadle se svým pořadem desetkrát do roka. Doprovázet ji budou různí hosté. V lednu s ní přijede Miroslav Etzler s manželkou Vilmou Cibulkovou. V únoru pak v pořadu Já jsem já zavzpomíná na svou pěveckou pouť a v březnu jí přislíbili účast Oldřich Kaiser a Jiří Lábus,“ řekl k programu Vondrák.

Kromě Kubišové se stanou pravidelnými hosty Chantal Poullain, která patří společně s Barborou Mindrinu a Joelem Brosem mezi dvorní šansoniéry nové scény. „S Jiřím Vondrákem spolupracuji společně s manželkou Janou již několik let. Vznikl tak ojedinělé francouzsko-české uskupení a nyní nás publikum uvidí i v Divadle šansonu. Spolupracovat plánujeme určitě i po další léta,“ řekl francouzský hudebník a šansoniér žijící v Brně Joel Bros.

Semafor, Nohavica i pohádky

Čtyřikrát do roka také Brňany potěší Jiří Suchý s bratrem Ondřejem a pořadem Já na bráchu aneb Semafor. Protože se divadlo navrací také k Semaforu šedesátých let, tak mu Jiří Suchý zapůjčil originální noty. Oba bratři patří i mezi ty umělce, kteří se objeví ve výtvarné galerii divadla.

Divadlo šansonu nabídne publiku i vlastní inscenace. Připravuje Vondrákovy autorské hudební inscenace Bohém v Paříži, napsanou pro a o Chantal Poullain a Osud jménem Edith, složenou z neznámých střípků o životě Edith Piaf. Kromě nich pódium naplní také jeho pohádky z Dobráčkova, které právě nejen pro děti připravují.

V neposlední řadě vystoupí na prknech divadla také populární písničkář Jaromír Nohavica. Ten provede brněnské publikum čtyřmi večery. První naplní ruské písně, další Nohavicovy vlastní poetické skladby, třetí večer se ponese ve veselém duchu. Závěrečné vystoupení, které nese název Kometa, zinscenovalo polské divadlo Korec a skládá se z jevištních videoklipů právě tohoto ostravského umělce.

Divadlo šansonu láká své publikum nejen na zajímavé pořady, osobnosti a premiérovost všech her. Ale také na vždy živou hudbu. Všechny pořady totiž doprovodí domovský orchestr.

Divadlo plánuje i další spolupráci s ostatními scénami. „Připravujeme také koncert Philipsa Leitche Donovana nebo akustický unplluged Jetrhro tull, ketrým nebude naše kapacita stačit, plánujeme tak opět oslovit ostatní scény,“ dodal Vondrák.

Program Divadla šansonu:
Kde: Dělnický dům Židenice, Jamborova ulice
16. ledna: Zastavte se u nás… (host Divadlo Ungelt)
24. ledna: Milan Lasica & Bratislava Hot Serenades
7. února: Jiří Suchý a Ondřej Suchý
19. února: Já jsem já (Host divadlo Ungelt) – Recitál Marty Kubišové