27. ročník potrvá od 16. června do 30. října 2016 v Brně a hlavní výstava znovu vznikne ze soutěžních prací. „Profesionálové z celého světa mohou díla z posledních čtyř let přihlašovat od letošního září. Musí to být menší celky nebo soubory, například edice, vizuální identity a výsledky dlouhodobé spolupráce. Zohledníme i to, jak je určité téma rozpracované v různých aplikacích," uvedl grafický designér Celizna s tím, že přihlášky porota poprvé obdrží přes internet v digitální podobě.

„Odpadne nutnost posílat do Brna fyzické výtisky, což by mohlo ještě zvýšit zájem autorů," doplnil Celizna.

V návaznosti na minulý ročník má i ten letošní svoje téma: klíčové pojmy současného grafického designu a vizuální komunikace. „Je možné popisovat nové věci starými slovy? Nadcházející ročník bienále reaguje na proměny a stav současného grafického designu, jeho množství, rozmanitost, nepřehlednost či zdánlivou povrchnost," uvedl Radim Peško.

27. ročník Mezinárodního bienále grafického designu Brno
Datum: od 16. června do 30. října 2016
Místa, která budou bienálový program hostit: Pražákův palác v Husově ulici, Uměleckoprůmyslové muzeum v Husově ulici a Místodržitelský palác na Moravském náměstí v Brně.
Koncepci přehlídky připravují Tomáš Celizna, Adam Macháček a Radim Peško, pořadateli jsou Moravská galerie v Brně a Ministerstvo kultury České republiky.

Bienále se tak může stát jakousi encyklopedií toho, čím současný grafický design je a jakým jazykem promlouvá. „Bienále je zajímavé nejen pro odborníky, ale také pro veřejnost. Je to už víc než padesát let, co bienále reflektuje dění a poměry vizuální kultury, patří k nejstarším a nejvýznamnějším akcím tohoto druhu na světě," uvedl ředitel pořádající Moravské galerie Jan Press.

Kladně vznikající ročník hodnotí i brněnský primátor Petr Vokřál. „Bienále je součástí života v Brně a je v povědomí většiny. Věřím, že Brnu dopomůže i k větší návštěvnosti, kterou město potřebuje," uvedl Vokřál.

Z programu se lze těšit například na projekt nazvaný Které zrcadlo chceš olizovat?, který představí díla zabývající se realitou a fikcí. „Předpokladem je to, že když je něco vytištěno, stává se to skutečnějším. Mezi ukázkami bude například i dopis amerického prezidenta napsaný pro případ, že by se přistání na Měsíci Neila Armstronga a Edwina Aldrina nezdařilo," doplnil Tomáš Celizna.

Z osobností nadcházející bienále detailněji představí významného českého designéra Zdeňka Zieglera. „Představíme jeho rozsáhlou tvorbu v oblasti filmového plakátu od začátku šedesátých let do konce osmdesátých let 20. století. Výstava představí médium, které ve své době definovalo vizuální jazyk a estetiku celé generace grafických designérů a svou rozmanitostí a nápaditými přístupy je zdrojem inspirace i v současnosti," doplnil k programu Press s tím, že touto cestou Bienále Brno pokračuje v představování významných tvůrců, kteří zásadně ovlivnili vývoj a podobu českého grafického designu.

Výstavu galerie doplní o filmový festival sestavený z filmů, pro které Ziegler vytvořil poutací plakáty.

V obsáhlém programu návštěvníci opět najdou také sympozium, a to v podobě třídenního cyklu přednášek a prezentací světově významných tvůrců a teoretiků designu. Potrvá od 17. do 19. června v kině Scala na Moravském náměstí. Výstavní a doprovodný program se pak opět rozprostře do tří paláců Moravské galerie v Brně, kam na minulý ročník přišlo čtyřicet tisíc lidí.