Výstava má název Jsem prostorem, což je jedna z autorových citací. „Výstava přibližuje všechny polohy Chatrného tvorby včetně monumentálních prací, které musely zůstat stranou na jaře při prvním uvedení výstavy v komornějších prostorách domu U Kamenného zvonu v Praze," uvedl kurátor Jiří Machalický, který s umělcem dlouhodobě spolupracoval.

Brněnská expozice je uspořádána chronologicky. A v tematických okruzích jako například Slovem, Barvou či Provazem rozvrstvuje Chatrného vývoj od 60. let do posledních let života. „Výstava ukazuje, že Dalibor Chatrný zůstával progresivním tvůrcem a že jeho práce zasluhují pozornost i v současnosti. Velmi dobře rezonuje s tím, co v současné době dělají mladí autoři," uvedla ředitelka Domu umění Terezie Petišková.

Dalibor Chatrný: Jsem prostorem; Ivan Chatrný: Struktury, konstrukce, gesta
Obě výstavy hostí Dům umění města Brna na Malinovského nám. 2.
Kurátor: Jiří Machalický.
Doprovodný program: 14. října a 18. listopadu v 17.00 hod. prohlídka s kurátorem, 11. listopadu od 10.00 hod. blok přednášek o tvorbě a životě Dalibora a Ivana Chatrného.

Dalibor Chatrný, jeden z hlavních představitelů avantgardních a konceptuálních tendencí v českém umění, prožil většinu života v Brně. Zemřel před třemi lety. „Jeho dílo má mezinárodní dosah, i když v tomto smyslu ještě nebylo zcela doceněno. Jeho přesah do různých oblastí je tak široký, že u dalších umělců téže generace nemá obdoby," uvedl Machalický.

V počátcích své tvorby se Chatrný dotknul principů informelu a minimalismu. Zabýval se geometrickým dělením plochy a prostoru, které narušoval náhodnými zásahy. Z první poloviny 70. let pocházejí Chatrného kresby a objekty, v nichž originálním způsobem využíval energii magnetů. S jejich pomocí uspořádával železné piliny, případně překvapivě zavěšoval do prostoru kovové předměty.

Podle kurátorů se právě v těchto dílech projevila jeho hravost a vynalézavost. Spolu s výstavou Dalibora Chatrného Jsem prostorem hostí Dům umění také prezentaci děl jeho bratra – Ivana Chatrného, a to pod názvem Struktury, konstrukce, gesta. Ivan Chatrný zemřel v roce 1983 v Brně a ve srovnání se svým bratrem bylo jeho názorové rozpětí zaměřené úžeji. „Ve svých kresbách, grafikách i kolážích se zabýval redukcí, posouváním, natáčením a celkovým rytmem tvarů, čímž se principy jejich utváření blížily hudební kompozici," podotkl kurátor Jiří Machalický.

Obě výstavy trvají do 22. listopadu, doplňují je komentované prohlídky.