Výsměch měšťácké morálce, pokrytectví a snobismu propletený s groteskně snovou rovinou plnou nelogičností a absurdností. Poslední premiéra sezony brněnského Divadla Reduta nabídne inscenaci Nenápadný půvab buržoazie volně inspirovanou filmem Luise Buñuela. V nastudování Jana Mikuláška ji Reduta uvede poprvé pozítří.

Buñuelův film z roku 1972 získal v kategorii nejlepších cizojazyčných filmů i Oscara. „Nesnažili jsme se o doslovný přepis filmu, protože jsme brzy poznali, že by to nemělo smysl. Jde spíš o volnou adaptaci Buñuelovy surrealistické poetiky, která je tak předobrazem každé naší scény," přiblížila přístup brněnských tvůrců dramaturgyně Dora Viceníková, která je také spoluautorkou scénáře.

Výsledkem je téměř autorská inscenace, která čerpá z několika různých zdrojů včetně textů Umberta Eka nebo Elfride Jelinek. „Vývoj textu byl poměrně dramatický. Od původně pietního přístupu až k rozsápání na cucky. Rozhodně ale tímto vzdáváme hold slavnému géniovi světového filmu," popsal režisér inscenace Jan Mikulášek.

Hravý příběh vypráví o skupince přátel z vyšší společnosti, kteří se neustále snaží sejít ke společnému obědu, večeři nebo zajít na čaj. Toto banální přání se však ukáže jako nesplnitelné, neboť k jídlu nikdy nedojde. Jejich plány totiž pokaždé ztroskotají za zvláštních až absurdních okolností. „Objevuje se hned několik témat jako rozklad společnosti, kritika měšťácké morálky, výsměch církvi nebo vyšinuté sexuality," naznačila obsah hry Viceníková.

Děj přitom vygraduje až do absurdního, snového finále. „Snová rovina sebou přináší řadu absurdních a nelogických situací. Groteskně komické scény se střídají se zdánlivě nesouvisejícími, až z toho vzniká jakýsi svět naruby. Výsledkem je svobodná inscenace, která je zároveň chválou představivosti," uvedl umělecký šéf Divadla Reduta Petr Štědroň.

V inscenaci vystoupí devět většinou hostujících herců. Poprvé se mezi objeví například i Petr Jeništa, známý z účinkování v brněnském Ha-Divadle nebo Huse na provázku.

Scénu i kostýmy k inscenaci vytvořil Marek Cpin. „Scénografie je nejprve reálná, vystavěná okolo pompézně prostřeného stolu. Postupně se stává stále více nekonkrétní," přiblížila výtvarné pojetí inscenace Viceníková.

Hudbu vybral režisér Mikulášek, zazní například Mozartovy a Chopinovy skladby.

Premiéra Nenápadného půvabu buržoazie začíná pozítří v Divadle Reduta na Zelném trhu v sedm hodin večer. Nejbližší repríza následuje 11. června jako součást programu mezinárodní přehlídky Divadelní svět Brno.

Nenápadný půvab buržoazie

autor: Jean-Claude Carrière

režie: Jan Mikulášek

dramatizace: Jan Mikulášek, Dora Viceníková

scéna a kostýmy: Marek Cpin

hrají: Ondřej Mikulášek, Zuzana Ščerbová, Jiří Vyorálek, Jakub Gottwald, Jiří Kniha, Petr Jeništa, Petra Bučková a Dita Kaplanová

premiéra: 7. června 2012, 19 hod.

uvede: Divadlo Reduta, Zelný trh