Program letos potrvá čtyři dny, tedy jednou tolik než loni. Dohromady nabídne dvacet představení. „Náš festival je otevřený všem neprofesionálním souborům. Nemáme ambici měřit se s profesionály, to ani nejde. Navíc podle mého názoru můžeme divadlo nazývat, jak chceme, jako amatérské, profesionální, mladé, studentské, loutkové, dospělé a podobně, ale divadlo je stejně jenom jedno," uvedl hlavní organizátor festivalu Alexandr Průša.

Mezi sedmnácti účastníky se letos představí například brněnská divadla poPUD, Amadis a Na stromě, Slovanský tyátr z Olomouce, Maňáskové divadlo Ovečka z Tišnova, soubor Víc než chleba z Plzně nebo lidový loutkař Jirka Polehňa z Hradce Králové. Ze zahraničí dorazí divadla ze slovenské Bojnice nebo polského města Opole. „Program je velmi pestrý. Nabídne lechtivou komedii, grotesku, absurdní drama, pohádku pro děti, improvizovanou show nebo loutkové představení. Z klasických textů se objeví Gogolova Ženitba nebo variace na Shakespearův Sen noci svatojánské," přiblížila program festivalu jeho organizátorka Klára Slivoňová. Doplnila, že ze současných textů se objeví absurdní drama Modrá tvář od Arnošta Goldflama, který je zároveň patronem letošního ročníku.

DivadelníBAF! nabízí zúčastněným souborům i zajímavou možnost reflexe jejich výkonů. „Všechna představení denně hodnotíme na rozborových seminářích. Do debaty zapojujeme i diváky, jejich názorem dokonce začínáme. Potom dostanou slovo odborníci," přiblížil podobu ojedinělé aktivity Průša. Dodal, že v lektorském sboru letos zasednou dramatik a překladatel Pavel Trtílek, student režie Lukáš Kopecký, lektor pantomimických dílen Martin Janoušek a scénografka Kateřina Baranowska.

Možnost zhodnotit představení vítá i divačka Tereza Jakubová. „Byla jsem na festivalu už loni a na besedách padaly zajímavé názory. Řešily se někdy úplné detaily, ale aspoň mohl divák nahlédnout i do zákulisí," uvedla Jakubová.