Inscenace je druhým dílem volně navazující trilogie Peklo, Očistec, Ráj. Autoři Zdenek Merta a Stanislav Moša na titulu pracovali přes tři roky. „Očistec jsme několikrát přepisovali a upravovali, nechtěli jsme nic opomenout. Je to komediální a provokativní muzikál, téměř až kabaretní pohádka odehrávající se v současnosti," říká režisér inscenace Moša. A prozrazuje, že v dvou a půl hodinovém představení se diváci dočkají čtyřiadvaceti hudebních čísel. Mezi nimi například baletního výstupu či velkého čísla na téma obžerství. „V příběhu vystupuje i hraběnka Bathory, Pepík Stalin, Dolfík Hitler nebo Mahárádža z Dhárí. Nic ale není tak jednoznačné, jak na se první pohled zdá," říká dramaturgyně Klára Latzková.

Nespoutané rockery, od jejichž příchodu do kláštera se odvíjí hlavní linka příběhu, ztvární Stanislav Slovák, Jiří Mach a Dušan Vitázek. Jako němý bubeník sestavu doplní Jaroslav Záděra. „Klášter připravuje na život bez fyzického těla a oni jsou zde vystaveni tvrdému odříkání. Nastává konfrontace tupé klášterní hudby s hudbou živou a rockovou," přibližuje hudební pojetí Moša. A dirigentka Ema Mikešová upozorňuje na instrumentační zvláštnost muzikálu. „Je posílená skupina bicích nástrojů. První hudební vrstvu inscenace tvoří bigbeatová kapela, druhou čísla zpracovaná pro celý orchestr."

Premiéra Očistce je příští sobotu na Hudební scéně.

Zdenek Merta, Stanislav Moša: Očistec

Režie: Stanislav Moša

Hudební nastudování: Dan Kalousek

Dirigent: Dan Kalousek, Ema Mikešková

Sbormistr: Karel Škarka

Scéna: Jaroslav Milfajt

Kostýmy: Andrea Kučerová

Choreografie: Hana Kratochvilová, Aneta Majerová

Dramaturgie: Klára Latzková

Hrají: Stanislav Slovák, Jiří Mach, Dušan Vitázek, Jaroslav Záděra, Alan Novotný, Hana Holišová, Andrea Březinová, Mária Lalková, Johana Gazdíková, Zdeněk Junák, Milan Němec, Pavla Vitázková, Svetlana Janotová, Ivana Odehnalová a další.