Hollan chtěl původně podat oznámení jen na Dvořáka, primátora Romana Onderku a jeho náměstkyni odpovědnou za kulturu Janu Bohuňovskou. Nyní se rozhodl oznámení rozšířit na všechny brněnské radní a úředníky magistrátního odboru interního auditu a kontroly. „Nejsem si jistý, kdo za audit přesně odpovídá. Proto jsem se rozhodl podat oznámení na celé vedení města," vysvětlil Hollan.

Ředitel divadla se necítí být ohrožený. „Trestní oznámení může podat každý. Nebojím se, protože vše dělám poctivě, dobře a pro divadlo výhodně. Můžu to doložit dokumenty," sdělil Dvořák. Podle něj byl audit, který odhalil pouze drobné chyby v administrativě, dostatečně důkladný.

Naopak s výsledky kontroly nejsou spokojeny divadelní odbory. Nelíbí se jim, že hospodaření kontroloval magistrát, který Národnímu divadlu Brno dává peníze. Odbory proto usilují o nový, nezávislý externí audit. „Externí auditoři by zkontrolovali víc než jen formální věci jako správná razítka," uvedla sólistka Janáčkovy opery a členka odborů Jitka Zerhauová.

Chce, aby se kontroloři více zaměřili na faktické věci. „Měli by se podívat na to, jak se dělá dramaturgie. Některá představení se hrají třeba jen čtyřikrát. Nebo loni balet prodělal čtyři a půl milionu. Každý si to může ověřit ve veřejně přístupné výroční zprávě," podotkla Zerhauová.

Vedení města o externím auditu neuvažuje. „Když na něj ale budou peníze, nebráním se tomu," uvedla Bohuňovská. Hospodaření divadla od minulého prosince vyšetřují policisté. „Ještě nevíme, kdy prošetřování skončí," informovala včera policejní mluvčí Petra Vedrová.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ