Nová show vychází z tradičního palácového umění starobylé Číny. „Jednotlivá čísla vyprávějí krátké příběhy z prostředí viktoriánského grandhotelu Hong Kong a kombinují moderní tanec s východní filosofií," přiblížil program vedoucí marketingu Jan Lepša z pořádající společnosti Ticket Art Production.

Akrobacie v podání čínských artistů obsáhne také žonglérská čísla, klaunské výstupy či provazochodectví. „Základy originální show tvoří osm forem čínského akrobatického umění, jež vznikly v dynastii Han. Vzpírání a akrobacie na visutém laně, manipulační umění, ke kterému patří žonglování a točení talíři, Chi Kung – vnitřní síla, díky níž se akrobaté stávají imunními vůči čepelím dýk," doplnil Janis Sidovský z Ticket Art Production. Doplnil, že čínská akrobatická tradice má statut samostatné umělecké formy. „Její obliba trvá už dva tisíce let," dodal Sidovský.

Aktuální turné k představení Grandhotel Hong Kong začalo v neděli v Pardubicích a skončí 20. ledna v Českých Budějovicích. Čínský národní cirkus se do České republiky vrací již popáté – každoročně s novou show. O Brno je podle pořadatelů vždy velký zájem. „Půjdeme s dcerou podruhé a těšíme se, loni to byl pro nás velký zážitek," sdělila Brňanka Milada Ticháčková.

Začátek úterního představení je v sedm hodin večer, hala se divákům otevře už o hodinu dříve. Vystoupení má dvacetiminutovou přestávku. Vstupenky stojí od 390 do 990 korun, vozíčkáři a držitelé karty ZTP mají vstup za 99 korun. „Velká část vstupenek je už prodaná, lístky na místě ale ještě budou," podotkl Lepša.

Čínský národní cirkus: Grandhotel Hong Kong
Místo: sportovní hala ve Vodově ulici, Brno
Datum: 17. ledna od 19.00
Vstupenky: od 390 korun, lze koupit i na místě před začátkem představení