Program, který zde Ondráš představí, má název Ozvěny 60. „Celý letošní rok si připomínáme šedesáté výročí, a to právě pořadem Ozvěny. Premiéru jsme uvedli v Rožnově a nyní jej na Špilberku představíme v malé obměně pod názvem Ozvěny 60. Jedno číslo – Čertovské hraní, bude patřit Dětskému tanečnímu studiu Ondrášek," uvedl Čestmír Komárek, který má na starosti umělecký provoz Ondráše.

Druhou část čtvrtečního večera divákům zpestří také soubor Aru-Ai z Kazachstánu. „V těchto dnech se účastní Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice, z něhož přijedou do Brna," upřesnil Komárek.

FESTIVAL F SCÉNA
26. června, hrad Špilberk: Vojenský umělecký soubor Ondráš, program k 60. výročí
27. června, Stará radnice: Orchestr lidových nástrojů VUS Ondráš a Musica Folklorica
3. a 4. července, Stará radnice: Folklorní soubor Gaudeamus
10. a 11. července, Stará radnice: Folklorní soubor Pentla
17. a 18. července, Stará radnice: Folklorní soubor Železiar
24. a 25. července, Stará radnice: Vojenský umělecký soubor Ondráš, program Ozvěny

Doplnil také, že vstupenky na zítřejší zahajovací večer F Scény jsou stále v prodeji. „Jednotná cena vstupenek na všechna vystoupení je 150 korun a lístky lze koupit i na místě před začátkem."

Po úvodním vystoupení na Špilberku se F Scéna přesune na nádvoří Staré radnice. V pátek zde začne společný hudební koncert Ondráše s kapelou Musica Folklorica z Velké nad Veličkou.

Další hudební vystoupení navážou v červenci: nejdříve vystoupením pražského souboru Gaudeamus, který si letos připomíná 65 let svého fungování, poté na nádvoří zatančí a zazpívá folklorní soubor Pentla z Boršic a soubor Železiar ze slovenských Košic. „Pentla je skupina mladých lidí, kteří milují folklor a snaží se o udržování slováckých, respektive dolňáckých tradic," uvedl dramaturg Jiří Rybecký s upřesněním, že Pentla letos slaví deset let své činnosti a Železiar jubilejní padesátku. „Železiar je známý špičkovou interpretací lidových tanců a vynikající lidové hudby ve spojení s ženskou pěveckou skupinou. Patří k nejlepším souborům na Slovensku," doplnil Rybecký.

Sedmnáctý ročník F Scény pořádá Československá obec legionářská a Folklorní sdružení Jánošík Brno. „Spolupořadatelem je Turistické informační centrum města Brna, Folklorní sdružení České republiky a Muzeum města Brna. Ondráš je uměleckým garantem přehlídky," uvedla mluvčí turistického informačního centra Alexandra Voňková.

Šedesáté výročí si Ondráš bude příležitostně připomínat i v nadcházejících měsících. „Další vystoupení chystáme na říjen do Mahenova a Janáčkova divadla. Program bude reagovat na téma, jakým směrem se soubor bude ubírat dál," doplňuje Komárek.