Tradici Ozvěn břeclavského rocku založil před čtyřmi lety Tomáš Tesař, hudebník 
a člen břeclavských kapel Hraczki a AFB. Jak sám říkal, nechtěl se už s přáteli setkávat jen na pohřbech, ale i při veselejších příležitostech. Jelikož byla místní rocková scéna zejména v sedmdesátých 
a osmdesátých letech velká, bylo na co navazovat.

Za tři ročníky se tak Tesařovi podařilo vrátit na pódia například kapely Lazy Dogs, Rock Song, AFB, DU-BR, Atlantic, Disaster, Pokusy, Tonic či folk-rockový HB Stop. Ten od loňského návratu hrává stále častěji, nově i ve spojení s cimbálovou muzikou Břeclavan.

Letošní skladba kapel počítá hned s pěti hudebními sestavami. Kromě těch obnovených zahrají i současné břeclavské skupiny. Mezi ně budou patřit i mladí rockeři s názvem The Faldatores. Původně dvojice složená z kytaristy 
a zpěváka Štěpána Přikryla 
a bubeníka Matěje Jonáše k sobě nedávno přibrala i baskytaristu Vojtu Kabelku a Matějova bratra Adama na klarinet a druhý hlas. Nutno dodat, že jejich kombinace bluesových textů, rockových riffů a hutného zvuku jim skvěle sedí.

Vzpomínka na Filku

Na pódiu se v sobotu večer představí i kapela Větry z jihu, jež často doprovází zpěváka Jiřího Zonygu a hraje světové rockové a popové hity. Tentokrát však spojí své vystoupení s jednou z břeclavských legend – skupinou Senátors. Tím pádem dojde jak na „větrný" repertoár, tak výběr ze senátorského archivu.

Při skládání programu Tomáš Tesař opět nezapomněl ani na undergroundové podhoubí, z něhož ostatně jeho středoškolská kapela AFB vzešla. Letos zahrají její souputníci Matky z východu a Figarova.

Sestava Figarovy svatby, jak se kapela v roce 1990 původně pojmenovala, se na podium kulturáku vrátí takřka
v plném složení. Mikrofonu se ujme Tomáš Kocáb, baskytary Adam Kapičák, saxofonu Petr Budík a kytary a houslí Petr Kostka, u bicích se vystřídají Libor Pojeta a Milan Machajn. Hodně vzpomínek tak v sobotu půjde určitě i ke dvornímu textaři a básníku Figarovy Vlastimilu Filkovi, jehož úmrtí vznik Ozvěn břeclavského rocku před čtyřmi lety podstatně motivovalo.

Zatímco Figarova vzpomene na underground porevolučních devadesátých let, Matky z východu připomenou zvuk a odbojné ražení předrevoluční alternativy. Po vystoupení poslední kapely dojde stejně jako v minulých letech na večírek s DJem ve foyer kulturního domu. Vstupenky budou k dostání přímo na místě.

Autor se zabývá kulturou