Inscenace je součástí dramaturgické linie aktuální sezony HaDivadla, jejímž tématem je individualismus. „Současná společnost žije v představě, že prakticky vše je možné. Máme dojem, že jde především o nás samotné a naplnění našich snů a tužeb, které ale nejsou ve skutečnosti ani tolik naše. Spíše jsou to zrecyk᠆lované a zreprodukované obrazy z médií, sociálních sítí a popkultury," uvedl režisér Buraj, který je též autorem úpravy.

Gustav Flaubert, Ivan Buraj: Paní Bovaryová
Režie: Ivan Buraj, dramaturgie: Dagmar Radová, výprava: Lenka Jabůrková a Jana Boháčková, hudba: Pavel V. Boiko. Hrají: Táňa Malíková, Jiří M. Valůšek, Cyril Drozda, Marie Ludvíková, Jan Lepšík, Simona Peková, Jiří Svoboda, Zbyšek Humpolec, Miloslav Maršálek, Miroslav Kumhala, Vojtěch Hříbek j. h. aj.
Premiéra: sobota 7. listopadu 2015, od 19.00 hodin v HaDivadle (Centrum experimentálního divadla), Alfa pasáž, Poštovská 8d, Brno.

Román Paní Bovaryová patří ke klasickým dílům světové literatury 19. století. Jako výchozí inspirace sloužila autorovi skutečná událost popsaná v černé kronice: hrdinka románu je ženou venkovského lékaře, snaží se uniknout všednosti manželského života, marně hledá štěstí u milenců, přijde o všechny peníze a páchá sebevraždu.

HaDivadlo příběh vsadilo do současnosti. „Ema Bovaryová už v této interpretaci není vášnivou čtenářkou románů, ale současnou ženou, která chce o sobě dát vědět světu. Realizovat tuto touhu je dnes díky médiím a sociálním sítím velmi snadné. Ovšem stejně tak iluzorní," uvedla dramaturgyně Dagmar Radová.

Inscenace Paní Bovaryová.Titulní roli Paní Bovaryové ztvární Táňa Malíková, jejím manželem Karlem se v inscenaci stane Jiří M. Valůšek. Postavu Leona si zahraje Jiří Svoboda, absolvent Janáčkovy akademie múzických umění a nový člen souboru.

Scéna a výprava je v duchu předlohy realistická, časově ovšem současnosti neodpovídá. Mezi rekvizitami tedy nechybí třeba počítač nebo kamera. „Závěrečná scéna zachycující párty se odehrává ve foyer divadla a do sálu ji přenáší kamera," doplnila Radová. Připomněla, že tento princip Buraj využil již při inscenaci Zámek: záře integrace.

Románem z roku 1857 se divadelníci inspirují opakovaně. Divadelní ústav eviduje v České republice dosud sedm inscenací Paní Bovaryové na různých scénách a v různých úpravách. V dosud jediném brněnském nastudování v Divadle bratří Mrštíků si v roce 1984 hlavní roli zahrála Drahomíra Kočová.

Premiéra Paní Bovaryové v HaDivadle je v sobotu. „Den před tím, tedy v pátek od půl osmé večer, začne v HaDivadle diskuze na téma Já v konzumní společnosti. Vstup je volný," uvedla produkční divadla Alexandra Balaštíková.