Pavel Tesař stál v roce 1993 u zrodu brněnské klubové scény. „První klub v Brně byl Harlem. Psal se rok 1990 nebo 1991. Přijela naprosto neznámá francouzská skupina, Rádio Hády s ní udělalo rozhovor, celé odpoledne hráli její profil a večer byl Harlem narvaný po střechu,“ vzpomíná na zlaté časy brněnských klubů Tesař. Ty jsou podle něj ted už pryč.

„Mít rockový klub bylo tehdy in. Kdežto mít rockový klub dneska je skoro ostuda, je to něco na periferii společnosti. Všichni se ženou za penězi a za vyšší životní úrovní. Móda klubů je pryč,“ posteskne si provozovatel Mersey, který organizoval také festival Rio de Riviera. Ten se konal uplynulou sobotu. „K Riviéře mám velký vztah, protože jsem tam vyrůstal na tenise a jsem strašně rád, že se nám podařilo místo pro festival získat,“ říká Tesař.

V dalších ročnících festivalu by chtěl omezit hiphopovou scénu. „Chceme zvednout úroveň kapel. Velká část českého hiphopu je primitivní a sprostá. Nelíbí se mi, když zakomplexovaný mladík křičí vulgarismy do mikrofonu. Ale americký nebo britský hip hop je super,“ kritizuje promotér český hip〜hop.

„Pro mě je hrozně důležité, aby místo mělo nějaké fluidum. Ať je to open-air festival, Metropolitní ples nebo klub,“ sděluje Tesař své krédo. Klub Mersey v Minské ulici založil v roce 1993 a provozoval ho pět let. Po sedmileté přestávce se ho před dvěma roky ujal znova. „Metal ani punk už se u nás asi nikdy hrát nebude, zkoušíme dělat něco komornějšího, jako je třeba Peter Lipa,“ přiblžuje záměry Tesař.

Do budoucna provozovatel klubu, který dostal jméno podle liverpoolské řeky, zamýšlí vybavit Mersey kvalitnějším nábytkem. „Chceme koupit kožené pohovky a vytvořit Mersey jednotný ‚ksicht‘. Hrála by tu podobná reprodukovaná hudby, protože teď každý den hraje něco jiného,“ plánuje Tesař.

- Co se mu na Brně líbí?

Poslední dobou jsem z Brna nadšený a říkám to bez ironie. Má daleko lepší atmosféru než Praha, která je v rozkladu z obludného turismu.

- Co se mu na Brně nelíbí?

Nelíbí se mi mentalita lidí, kteří každý víkend jezdí někam grilovat. Jsem metropolitní člověk a rád zůstávám přes víkend ve městě.

- Co se mu povedlo?

Velmi se nám povedl Metropolitní ples.

- Co by chtěl, aby po něm zůstalo?

Určitě nějaké děti. A potom Mersey.