Jaroslav Havlíček vydal svůj román nejprve v roce 1935 pod názvem Vyprahlé touhy a coby Petrolejové lampy vyšel až posmrtně v roce 1944. U nás jej nejvíce proslavil stejnojmenný film režiséra Juraje Herze z roku 1971 s Ivou Janžurovou a Petrem Čepkem v hlavních rolích. Brněnské uvedení představí novou divadelní adaptaci od Martina Glasera a dramaturgyně Olgy Šubrtové. „Už dříve román zdramatizovali Martin Velíšek a Ivan Rajmont a jejich verze byla uvedena například v Klicperově divadle v Hradci Králové nebo v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Tentokrát úprava více cílí na hlavní postavy, které tak v příběhu vycházejí rovnocenněji," uvedl dramaturg Martin Sládeček. Až do roku 2013 uvádělo vlastní adaptaci románu také pražské divadlo Na Jezerce.

Brněnská inscenace se snaží podtrhnout tři nosná témata, která jsou podle tvůrců aktuální i dnes, přestože se příběh odehrává před více než stoletím. „Prvním tématem je rodičovství a nenaplněné mateřství. Dalším schopnost postarat se o své blízké, kteří jsou na sklonku života, a posledním je samota," přiblížil ředitel Národního divadla Brno a současně režisér Martin Glaser.

Petrolejové lampy
- Dramatizace: Olga Šubrtová a Martin Glaser, režie: Martin Glaser, dramaturgie: Olga Šubrtová a Martin Sládeček, scéna: Pavel Borák, kostýmy: Markéta Sládečková, světelný design: Martin Špetlík, pohybová spolupráce: Martin Pacek.
- Hrají: Hana Tomáš Briešťanská, Martin Siničák, Martin Sláma, Vladimír Krátký, Zdeněk Dvořák, Marie Durnová, Roman Blumaier aj.
- Premiéra: 26. února 2016, začátek v 19.00 hodin
- Uvede: Mahelovo divadlo

Petrolejové lampy vyprávějí příběh Štěpky Kiliánové, nepříliš hezké dívky z bohaté rodiny, která i ve svých více než třiceti letech zůstává pannou. Jediným mužem, o kterého kdy stála, byl její o pět let starší bratranec a přítel z dětství Pavel Malina. Z důstojníka u rakousko-uherské armády se však po dvaceti hýřivých letech služby stal syfilitik, u kterého začne postupovat paralýza. Postupně vede až k demenci a následnému úmrtí. „Jde o strhující příběh, který rozkrývá rozporuplné charaktery. Dal by se shrnout i tak, že největším lidským hrdinstvím je umět přijmout svůj osud. Zároveň je v něm naděje, že i těžký živo je lepší než smrt," naznačil Sládeček.

Největší vývoj nabízí příběh u postavy Štěpky, u níž sledujeme přerod z městské paničky v těžce pracující selku, která se navíc musí starat o umírajícího manžela. „Štěpka je maloměstská holka, parádivá a sobecká, ovšem s bohatým vnitřním životem a představivostí. Bohužel však dostává od života naloženo jen to negativní. Kdo by čekal, že právě ona ujde v příběhu tak dlouhou cestu a najde v sobě nakonec sílu k jakémusi každodennímu hrdinství? Právě její schopnost přijímat svůj osud, anebo spíš způsob, jakým ho přijímá, je to, co ji činí hrdinkou," popsal Glaser.

Hlavní role Štěpky Kiliánové a Pavla Maliny v brněnské inscenaci ztvárňují Hana Tomáš Briešťanská a Martin Siničák. „Líbí se mně, že jde o obyčejný příběh obyčejných lidí. Pro Štěpku je stěžejní téma odpovědnosti, a to nejen vůči sobě samé, ale i k okolí. Je obdivuhodné, co všechno zvládla, co jí osud naložil," uvedla Hana Tomáš Briešťanská.

V dalších rolích se představí Martin Sláma, Vladimír Krátký, Zdeněk Dvořák, Marie Durnová či Roman Blumaier.