Malý princ se na repertoáru Divadla Radost zařadí vedle už uváděných úspěšných titulů pro mládež a dospělé, jako jsou Kytice či Limonádový Joe and Koňská opera. „Například Kytice se u diváků chytla skvěle. Uvádíme ji dva a půl roku a za tu dobu zaznamenala už přes osmdesát repríz," zhodnotil ředitel divadla Vlastimil Peška.

Při vlastní dramatizaci Malého prince vycházel režisér Zdeněk Černín z překladu Zdeňky Stavinohové z roku 1959. „Přistupoval jsem k textu s pokorou, protože mám pocit, že čím jsem starší, tím více myšlenkám a metaforám rozumím. Však také autor určil knihu pro dospělé, kteří ještě neztratili dětské srdce. Příběh vypovídá o nás a našich životech. O tom, co jsme mohli udělat, co jsme zanedbali a co jsme definitivně prošvihli," uvedl Zdeněk Černín.

Antoine de Saint - Exupéry: Malý princ
Dramatizace, režie a kostýmy: Zdeněk Černín, scéna: Jan Dušek, hudba: David Rotter, pohybová spolupráce: Libor Vaculík, hrají: Julie Černínová nebo Ferdinand Rotter, Vilém Čapek, Helena Pešková, Radim Sasínek, Pavel J. Riedl, Milan Potůček aj.
Uvede: Divadlo Radost
Premiéra: 1. března 2015, začátek v 17.00 hodin

I v jevištním ztvárnění se Malý princ vydá na cestu vesmírem a postupně navštíví šest planet. Setká se s podivnými postavami krále, byznysmena, zeměpisce, pijana, domýšlivce, lampáře či výhybkáře. „Pilotovo alter-ego v podobě Malého prince vzpomíná na dětství a mládí, na které si i my vzpomínáme obzvlášť v kritických okamžicích. Tento poetický příběh nás dospělé znovu učí vnímat prosté pravdy, na které jsme za života už zapomněli. Ponouká nás k tvůrčí činnosti, pořád za něčím jít a hledat, protože to je pravá podstata života. Člověk nikdy nesmí rezignovat a věci jen pasivně přijímat. Teprve v mezní situaci lze totiž zjistit, jací opravdu jsme," uvedl Černín. Dodal, že jako autor kostýmů se nechal při jejich vytváření inspirovat původními kresbami z Exupéryho knihy.

Titulní postavu Malého prince režisér záměrně obsadil dětskými představiteli. Při nedělní premiéře tuto roli ztvární šestiletá Julie Černínová, o reprízách se s ní prostřídá o rok starší Ferdinand Rotter. „Kdybychom do role obsadili například třiadvacetiletého herce, dospělí by to pochopili, ale děti by si říkaly, že to přece není Malý princ, že to není dítě. Malé dítě podle mě více osloví dětské publikum a pomůže jim pochopit význam myšlenek. Herce svého věku budou brát jako kamaráda nebo mluvčího a lépe se s ním ztotožní," naznačil Černín.

Nedělní premiéra začíná v Divadle Radost v pět hodin odpoledne. „Hodinu trvající inscenace je vhodná pro děti od devíti let," upřesnil manažer divadla Petr Jančařík. Dodal, že nejbližší repríza pro školy je na programu pozítří od devíti hodin ráno, pro dospělé v pátek 13. března od šesti hodin večer.