Inscenace má název Šašek a syn a podtitul zní: převýchova mladého šlechtice v šaška, to vše za trest a v sedmi obrazech. „Šašek a syn volně navazuje na Šaška a královnu, inspirace jsou zřejmé. S Vladimírem jsme začali zkoušet už na podzim, četli první verze scénáře, přepisovali, domýšleli a snili. Teď se naše sny mění v realitu a je to vzrušující,“ řekl Boleslav Polívka s tím, že „šaškování“ jej vždy přitahovalo a přitahovat bude.

Šašek a syn je podle něj především o generačním souboji otců a synů. „Je to divadlo výtvarné, kde se mísí hrůza a smích,“ podotkl Polívka.

Šašek a syn
- Autorská inscenace Divadla Bolka Polívky.
- Autor, režie: Boleslav Polívka, scéna: Jaroslav Milfajt, kostýmy: Eva Jiřikovská, hudba: David Rotter, výroba: Oleg Vašica. Hrají: Vladimír a Boleslav Polívkovi, Michal Chovanec, Jaromír Barin Tichý, Ondřej Klíč, Jiří Fretti Pfeifer, David Rotter a další.
- Premiéra: 25. února v Divadle Bolka Polívky v Brně.

A jak na sebe Vladimír a Boleslav Polívkovi na jevišti slyší? „Táta je precizní a říká, že na divadle není nic nemožné. A má pravdu. Naučil jsem se, že tímto vše začalo a inscenace se bude ještě reprízu od reprízy vyvíjet dál,“ řekl sedmadvacetiletý Vladimír Polívka.

„Naše napojení na jevišti funguje. Ne chemicky, ale až alchymicky,“ dodal Boleslav Polívka.

Současně podotkl, že v inscenaci ztvární staršího muže, než jakým je. „Této senility si zde užívám,“ svěřil se Polívka, který se už v minulosti představil na jevišti i vedle své dcery Anny. Je to stále uváděná komedie s autobiografickými prvky nazvaná DNA.

Ředitel Divadla Bolka Polívky Ondřej Chalupský považuje nový titul Šašek a syn za jedinečný. „Už na zkouškách je cítit, že se rodí něco výjimečného,“ uvedl Ondřej Chalupský.

Sobotní premiéra i následující únorové reprízy inscenace jsou již vyprodané, volné vstupenky jsou zatím na vybraná uvedení v březnu.