Třináct pohledů objektivem času, třináct míst v Brně zachycených před sto lety a dnes. Nová výstava v Löw-Beerově vile s názvem Proměny Brna představuje, jak se město změnilo za posledních 120 let.

Těšit se návštěvníci mohou na fotografie, historické aparáty i knihy. „Výstavu jsme připravili hlavně pro běžné návštěvníky, kteří mohou daná místa znát z každodenních procházek, a mohou si jejich proměnu připomenout," uvedl autor výstavy Jaromír Hanák s tím, že záběry pocházejí z archivu Muzea města Brna, archivu města a dalších institucí.


Proměny Brna aneb 13 pohledů objektivem času
- Zahájení výstavy: čtvrtek 12. ledna v 17.00 v Galerii Celnice v areálu vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22.
- Vstup na vernisáž i výstavu je zdarma, výstava potrvá do 26. března 2017.

Nejstarší snímek je z roku 1841, další pak z let 1890 až 1910. Část materiálů k výstavě zapůjčil také brněnský nakladatel Vladimír Filip, který se na publikace o historii Brna specializuje. Mezi vystavenými jsou snímky Josefa Kunzfelda proslulého svojí technickou precizností a citem, který do svých fotografií vnášel. „Na většině záběrů jsou lidé v dobových šatech, Brňané, kteří nás do dané doby dokáží doslova přenést," uvedl již dříve nakladatel Filip.

A která konkrétní místa výstava představuje? Podle Jaromíra Hanáka jejich výběr předurčilo hned několik kritérií. „Jsou to místa spojená s Vilou Löw-Beer či s židovskou rodinou, která zde v letech 1913 až 1938 žila. S tím souvisí i brněnské synagogy, z nichž už dvě neexistují. Dále jsou to brněnská náměstí a prostranství či páteřní třídy Brna ulice Husova, Veveří a Kounicova," dodal Hanák s tím, že u Kounicovy ulice, v místech, kde dnes stojí hotel Continental, byla až do první poloviny 20. století dělnická kolonie.

Výstava představuje i Malé či Brněnské Benátky. Říkalo se tak některým částem Svrateckého náhonu, který vedl od Kamenného Mlýna v pisáreckém údolí.

Výstavu si lze prohlédnout zdarma, a to do 26. března. „Volně přístupná je i zahrada vily Löw-Beer," uvedla mluvčí Muzea Brněnska Lenka Buchtová.

Součástí prohlídky je soutěž. Návštěvníci mohou v galerii zhlédnout krátké ukázky a na základě promítaných historických snímků odhadnout, o která místa v Brně se jedná. Tři výherci získají tematické ceny.