Janáčkovu operu Věc Makropulos v Brně nastudoval uznávaný operní režisér David Radok. „Obsahově a hudebně je to jedna z nejzajímavějších věcí, s nimiž jsem se kdy zabýval," uvedl Radok, který operu nastudoval s dirigentem Marko Ivanovićem.

Věc Makropulos Janáček napsal podle stejnojmenné divadelní hry Karla Čapka. Její první uvedení bylo v roce 1926 za skladatelovy účasti v brněnském Divadle Na hradbách. Nyní se titul do Brna vrací znovu – u příležitosti 160. výročí Janáčkova narození a současně jako zahajovací inscenace janáčkovského festivalu.

Podle dirigenta Marko Ivanoviće dokázal Leoš Janáček Čapkovu předlohu ještě umělecky povýšit. „Každé slovo, které se tam zpívá, má nějaký význam, Janáčkem ještě navíc podtržený. Nic tam není zbytečné," uvedl Ivanović, který se 1. ledna stane šéfdirigentem opery Národního divadla Brno. Inscenace se na programu do konce stávající sezony objeví jen pětkrát. V sezoně příští už brněnskou Věc Makropulos zhlédnou diváci v Göteborgu.

I další inscenace festivalového programu patří k očekávaným: Její pastorkyňu do Brna přiveze Opera z Grazu, pražské Národní divadlo divákům nabídne Příhody lišky Bystroušky. „Další inscenace Janáčkových oper přiveze Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy (Výlety páně Broučkovy) a Chorvatské národní divadlo ze Záhřebu (Její pastorkyňa) do Mahenova divadla, kde se konaly původní světové premiéry Janáčkových oper," uvedl produkční opery Národního divadla Brno Tomáš Cafourek.

Hudbu soudobých skladatelů zastoupí světoznámý soubor Kronos Quartet ověnčený cenami Grammy. „Představí hudbu soudobých skladatelů, která se váže k odkazu díla Leoše Janáčka ve zcela novém a zvukově prvotřídně vybaveném Sono music Clubu," doplnil Cafourek.

Z komorních koncertů festival láká například na vystoupení Alessandra Bosettiho s nově zkomponovanými skladbami k Janáčkovým narozeninám. Koncert bude ve vile Tugendhat. Komorní bude i vystoupení Graffova kvarteta. To přednese Janáčkovy Listy důvěrné v Janáčkově pracovně, ve které je klavír, na němž skladatel komponoval. „Vstupenky na tyto – kapacitně omezené koncerty jsou v prodeji, uvolnilo se několik nevyzvednutých rezervací," uvedl včera tajemník festivalu Pavel Lojda. A odkázal na web www.janacek-brno.cz, kde lze stav předprodeje sledovat a zjistit i více o programu.

Dílo Leoše Janáčka je také hlavním tématem konference Opera Europa, která v Brně odstartovala včera. Přijelo na ní přes dvě stě zahraničních hostů z pětadvaceti zemí světa. Konference potrvá do neděle a z Brna její hosté zamíří do Ostravy a Hukvald, Janáčkova rodiště.

Ředitel Opery Europa, Nicholas Payne o propojení festivalu a konference prohlásil: „Slyšet díla Leoše Janáčka v podání českých hudebníků a zpěváků v Brně je zvláštní privilegium a těším se, až jej budu moci sdílet s kolegy z mnoha operních společností, kteří přijedou na podzimní konferenci organizace Opera Europa probíhající zároveň se zahájením letošního festivalu."

Janáčkovský festival zakončí příští sobotu Glagolská mše, a to na Stadionu v Kounicově ulici. Zde tato kantáta zazněla i poprvé. Nyní, téměř po devadesáti letech, ji pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka uvede orchestr a sbor Janáčkovy opery a Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská.

Festival Janáček Brno 2014: 21. až 29. listopadu
Oficiální zahájení festivalu, 21. listopadu, 16.00 hod., Nová radnice v Brně
Leoš Janáček: Věc Makropulos (premiéra, režie David Radok), 19.00 hod., Janáčkovo divadlo