Keramické objekty doplňuje netradiční instalace se zahradními rostlinami. „Výstava je průřezem naší společnou tvorbou přibližně za období pěti let. Jsou zde dílka zaměřená jednak na interiér domu, ale především na jeho okolí – zahradu," uvedla Hluštíková.

Oba autoři mají podle historičky umění a kurátorky výstavy Hany Fadingerové volnější tvůrčí uvažování. „Přesto ctí pravidla a matérii hlíny," zdůraznila kurátorka.

Hluštíkovu tvorbu zastupuje tradiční užitková keramika i rozměrnější zahradní nádoby, pítka, svítilny a jiné dekorativní předměty. „Je to také autor keramických soch založených na jednoduchých tvarech, zajímavých strukturách povrchu a střídmé barevnosti," dodala kurátorka. Pro tvorbu Petry Hluštíkové je charakteristická komornější forma objektů, jež dotváří atmosféru domu i zahrady. „Originální a zajímavé jsou její závěsné květináče – umyvadla. Pro autorku je důležitá malovaná výzdoba keramiky, volně se přitom inspiruje asijskou keramikou, antikou a secesí," uvedla.

Lubomír Hluštík pochází z Brna, jeho manželka Petra z Prahy. „Poznali jsme se na vysoké škole v Praze," upřesnil pětapadesátiletý sochař. V současné době manželé žijí a tvoří v Rudce u Kunštátu, kde má práce s keramickou hlínou dlouhou tradici. „Vytváří velkorysé keramické objekty, jež vyniknou hlavně v exte-riéru, ale i drobné dekorativní a užitkové předměty zútulňující interiér. Výstava představuje obě polohy jejich tvorby," podotkla Fadingerová.

V posledních letech keramiku v Podhoráckém muzeu vystavovaly například Klára Adamová z Omic nebo Hana Krejzová. „Zhruba každých čtyři, pět let se u nás výstavy keramiky objeví: je zde linie výstav umělců, kteří pracují s tradičními materiály, ale současným originálním způsobem. Byl tady například umělecký kovář Radomír Bárta z Tišnova či Dušan Tejkal z Brna, který používá dřevo a kůži," připomněla Fadingerová.

Spolu s výstavou Hluštíkových si lze v muzeu prohlédnout výstavu Ve jménu zákona, která přibližuje působení četníků v období první republiky. V dobových vitrínách mohou zájemci obdivovat také stálou expozici věnovanou paleontologii a minerálům. Klášterní křížová chodba pak hostí kolekci muzejních expozic Lapidárium kamenných fragmentů.

Výstava: Petra a Lubomír Hluštíkovi – keramika do zahrady

Místo: Muzeum Brněnska – Podhorácké muzeum, Porta coeli, Předklášteří. Výstava trvá do 1. listopadu 2015, otevřeno je od úterý do neděle do 17.00 hodin, od října pouze do 16.00 hodin odpoledne.

Lubomír Hluštík: Hlavní inspirací je nám příroda

Předklášteří /ROZHOVOR/ – Narodil se v Brně, v Kunštátě se vyučil. A protože tuto část hornosvratecké vrchoviny znal a měl zde přátele, našel zde i zázemí. „Navíc je tady nádherná krajina, nebylo co řešit," říká akademický sochař Lubomír Hluštík.

Studoval jste také v Praze, kde jste však přišel o ateliér. Jak se vaše tvorba po odchodu z Prahy proměňovala?

Tvorba moje i mé ženy Petry došla asi největší proměnou právě po odchodu z Prahy, kdy jsme změnili keramický materiál a začali se věnovat kamenině. A z toho pro nás zcela přirozeně vyplynula i nová tematika – zahradní keramika.

Kde nejčastěji hledáte inspiraci?

Máme s manželkou prakticky stejný názor co se týká námětů, inspirace a materiálu. Dnes to zní jako klišé: hlavní inspirací byla vždycky příroda a ani nás to neminulo. A samozřejmě některé starověké kultury jako Kréta či Japonsko.

Vaše díla jsou zpravidla jen u soukromých majitelů.

Ano, a právě proto doporučujeme všem zájemcům navštívit tuto výstavu. Své práce prodáváme prostřednictvím galerií a výstav, ale s našimi zákazníky se potkáváme i osobně na některých řemeslných trzích, jako například v Kunštátě nebo Berouně.

Uživíte se volnou tvorbou?

Nevýhodou volné tvorby je nepravidelný příjem, výhodou relativní svoboda. Já ještě učím mladé keramiky na Masarykově střední škole v Letovicích.