Výstava Nedělní korzo zachycuje éru od konce 18. století, kdy v Brně vznikly Lužánky jako první park v Českých zemích, přes zlatou éru korzování za Rakouska-Uherska a první republiky až po současnost. „Nedělní korzování bylo společenskou událostí. Na promenádách se pro tento den přistavovaly lavičky, kde sedávaly dámy a povídaly si, kolemjdoucím také hrávaly hudby,“ uvedl kurátor výstavy Pavel Košťál.

Brněnská korza si lze prohlédnout na velkoformátových fotografiích i filmových záběrech. „Návštěvníci výstavy uslyší dobovou promenádní hudbu a k některým exponátům si dokonce přivoní,“ dodal kurátor. I dnes se lidé podle něj často setkávají na místech někdejších slavných promenád: například v Denisových sadech, Lužánkách nebo na Jakubském náměstí. Chodilo se i do parku pod Špilberkem a na Koliště. „Koliště byla oáza klidu se spoustou soch, stánků s občerstvením nebo altány. Korzující si oblíbili hlavně Wawrovu kašnu, u níž byly kalíšky na vodu. Kašna stála kousek od dnešní fontány před Janáčkovým divadlem,“ dodal Košťál.

K fenoménu korzování patřily i vycházkové hole. „Hůlka patřila k muži stejně jako například klobouk. V Brně se jí říkalo špacírka,“ uvedl Šimon Ryšavý, jehož historická sbírka holí expozici doplňuje. „Na výstavě je jich 61 a jsou mezi nimi i unikátní kousky, například hůlka ze sady, kterou v roce 2007 vytvořil Aleš Svoboda jako dar Brna skupině Rolling Stones,“ dodal Ryšavý. Vycházkové hole vyráběné tradičním způsobem podle něj znovu získávají na oblibě. V Brně se dokonce otevřel jediný český obchod zaměřený na prodej holí.

Dále výstava představuje turistiku 19. století. „Brňané se tehdy začali vydávat na výlety do okolí, třeba do Moravského krasu. Vycházky zakončovali v hostincích a cukrárnách,“ podotkl mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

Výstava Nedělní korzo: Svět brněnských promenád a vycházkových holí.
Místo: Muzeum města Brna – hrad Špilberk.
Výstava potrvá do 21. května 2017.