Inscenace má název Dynastie (Lehman Brothers) a vychází z trilogie italského dramatika Stefana Massiniho. „Je to ohromující dramatický opus o vzestupu a pádu impéria Lehman Brothers. Autor jej psal v letech 2009 až 2012 a drama je zvláštní svojí formou, je to neustálý text, v němž je jen občas naznačen dialog,“ uvedl dramaturg Miroslav Oščatka.

Hru vyprávějící osud rodiny Lehmanů pro Provázek upravil sám režisér Dočekal. V Brně inscenuje vůbec poprvé. „Původně to bylo 256 stran textu se zhruba šedesáti figurami. Jsou to jakési dějiny kapitalismu, kdy od poloviny 19. století došlo k velkému růstu. Příběh se přitom nezabývá finančními problémy, ale vynalézavými osobnostmi typu Baťa, Škoda a dalšími. Je to příběh otců zakladatelů a jejich synů, kteří jsou díky svému úspěchu až nesmrtelní, úspěch je ale i dožene,“ řekl Dočekal.

Připomněl, že ve Francii získala tato inscenace hry cenu divadelní kritiky a nominaci na prestižní cenu Molière. „V Itálii uhranula kritiku i diváky, získala pět cen Ubu. Do České republiky přichází poprvé, byla u nás ale již uvedena jiná a současně jediná Massiniho hra Ohlušující pach bílé. Bylo to v roce 2013 v režii Lucie Bělohradské v Národním divadle,“ dodal režisér.

Herci se shodují, že obsazení v Dynastii je pro ně velkou výzvou. „Je to obrovský rozsah textu a náročnost postavy je velká. Současně každý hrajeme řadu dalších postav,“ řekl představitel Roberta Lehmana Milan Holenda.

Stefano Massini: Dynastie (Lehman Brothers)

Překlad: Irena Novotná. Režie a úprava: Michal Dočekal. Dramaturgie: Miroslav Oščatka. Scéna: Dragan Stojčevski. Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková. Hudba: Ivan Acher.

Hrají: Adam Mašura, Jan Kolařík, Tomáš Milostný, Dalibor Buš a další.

Premiéra: středa 3. května 2017 v 19.00, Divadlo Husa na Provázku, Zelný trh, Brno.