Přes léto promítají pravidelně, diváků chodí stále víc, a přesto mají z dalších let obavy. Do konce sezony letních kin zbývají poslední dny a provozovatelé se musí rozhodnout: buď kino v budoucnu zdigitalizují a obohatí program o nové filmové tituly, nebo zůstanou u klasického formátu a nebudou mít co promítat.

Složitý byl letos výběr filmů pro dramaturgy RWE letního kina v areálu brněnského koupaliště Dobrák. „Omezovala nás dostupnost titulů na 35mm filmové kopii, protože mnoho nových děl nabízejí distributoři už pouze v digitální podobě a nevycházejí na klasickém filmovém pásu. Sestavit program 66 různých filmů tak byl poměrně tvrdý oříšek," říká Daniel Zásměta z občanského sdružení Noční motýl, jež kino Na Dobráku provozuje.

O dalším fungování kina Na Dobráku se rozhodne na podzim v návaznosti na finanční podporu i plánované opravy koupaliště. Digitalizace je přitom podle Zásměty nezbytná, i když ji divák v letním kině paradoxně ani nemusí poznat. Provozovatelům kin jde hlavně o možnost nabízet nové filmy. „Je možné, že se staneme prvním zdigitalizovaným letním kinem v Brně. Technologii bychom nekupovali, ale jen ji na dva měsíce půjčili, což by přišlo na 250 tisíc korun. Pořizovací cena je v řádu milionů a vyplatí se jen těm, kteří spolu s letním kinem provozují kamenné kino a technologii mohou vždy jen ‚přenést'," říká Zásměta a zmiňuje i další možnost. „Je tu také varianta využít dataprojektor, ale to je ve výběru filmů také omezující a mnozí to mohou vnímat jako určitou degradaci," dodává Zásměta. Letošní sezona byla podle něj pro letní kino Na Dobráku v dosavadní čtyřleté historii nejúspěšnější. „Šestašedesát projekcí navštívilo více než šest tisíc diváků," říká Zásměta.

Problém digitalizace i otázka dalšího fungování provází letní kino v Boskovicích. Lidí chodí v průměru víc, ale jak diváci, tak provozovatelé cítí, že z omezeného programu nelze vybírat donekonečna. „Kino je padesát let staré a velmi unavené, což je znát. Uvažuje se, co vůbec dál s celým areálem, a není vůbec jisté, že kino bude dál pokračovat. Vše samozřejmě závisí na penězích," uvedl vedoucí boskovického kina Radek Pernica s upřesněním, že vše se rozhodne v nadcházejících jednáních.

Desítky let bez přestávky promítá také Kino Svratka v Tišnově. To je v provozu celý rok vyjma letních prázdnin, kdy funguje letní kino. I zde je vzhledem k ukončení distribuce filmů na 35mm filmovém pásu budoucnost letních projekcí nejistá. „Na digitalizaci letního kina nejsou v současnosti peníze, nicméně pro příští sezonu se s provozem letního kina počítá. Bude ale třeba změnit dramaturgii směrem k filmovým klasikám, českým starším filmům a podobně. Cílem je pro nás udržet letní kino v chodu, i za cenu promítání pouze několikrát za sezonu," říká Jan Pernica z tišnovského Kina Svratka.

První sezonu má za sebou naopak letní kino ve dvoraně Městského divadla Brno. To ke spolupráci přizvalo kinematograf bratří Čadíků promítající též jen tituly dostupné na 35mm filmové kopii. O digitalizaci však Josef Čadík vzhledem k počtu maringotek a neúměrně velkým nákladům ani neuvažuje.

„Návštěvnost nejvíc ovlivnilo počasí, to je vždy rozhodující. Nejvíc lidí přišlo na novinkové filmy Železná lady a Diktátor, to bylo okolo 200 diváků. V průměru jich pak chodilo kolem stovky," říká dcera Josefa Čadíka Simona, která s provozem kina přes léto vypomáhá.

V provozu letního kina tak chce Městské divadlo pokračovat i nadále. „Kino se osvědčilo a o projekce je zájem. Je také dobře, že dvorana divadla žije i v červenci a srpnu, kdy má divadlo prázdniny. Proto na letní promítání navážeme i příští rok," říká mluvčí divadla Lenka Pazourková.

Závěrečné filmy

Letní kino Svratka, Tišnov

31. srpna, 20.30 hod., projekce závěrečného filmu Lorax

RWE Letní kino Dobrák, Brno

30. srpna, 21.00 hod., Bratři

31. srpna, 21.00 hod., Kouř (projekci od 20.00 hod. doplní výstavka filmových plakátů, která bude zdarma k rozebrání)

Letní kino v Boskovicích

30. srpna a 31. srpna, 21.00 hod., Sněhurka a lovec