Koncept výstavy se zaměřuje hlavně na to, jak tyto podniky v období 20. století získávaly na popularitě a varietní umělci se postupně propracovávali na televizní obrazovky. „Jsou zde vyzývavé až bláznivé kostýmy, snímky tanečnic, akrobatů i liliputů ze začátku století, plakáty a programy z nejoblíbenějších scén a s nejlepšími umělci," uvedl produkční výstavy Petr Lukas.

Upozornil i na zajímavosti z kabaretů jako Moulin Rouge, Folies Bergére či pražské Červené sedmy. „Blíže představujeme osobnosti jako byla Josephina Baker, která se stala mezinárodní celebritou a navštívila i Československo nebo Mistinguette, která měla nejkrásnější nohy na světě a plná síly opustila kariéru ve svých sedmdesáti letech," podotkl Lukas. Připomněl i počátky kabaretu: kabaret vznikl umělecký žánr vznikl na konci 19. století ve Francii a následně se rozšířil po sřední Evropě. „Přečkal obě světové války i politické režimy. Mnoho umělců se tak mohlo vyjádřit k situaci ve státě či ve světě, obecenstvu zase kabaret dodával odvahu, útěchu i smích," doplnil Lukas.

Výstava Kabarety a varieté /Paříž – Praha – Brno/
Místo: Letohrádek Mitrovských na Starém Brně, Veletržní ulice 19 (mezi hlavní bránou do Výstaviště a Mendlovým náměstím)
Otevřeno: výstava Kabarety a varieté /Paříž – Praha – Brno/ potrvá do 28. června 2015, otevřeno je od středy do neděle 10.00 do 16.00 hodin (v květnu), v červnu pak od úterý do neděle 10.00 do 16.00 hodin

Zdůraznil, že právě současnost je tématem pro kabaret. „Přesněji řečeno je to kritický pohled na nedostatky současnosti," dodal Lukas s tím, že právě podobných veselých podniků či zábavných televizních pořadů aktuálně mnoho není.

V centru zájmu expozice stojí Lída Pírková, jedna z nejznámějších, ale dnes již téměř zapomenutých tanečnic. „Představujeme originální kostým této naší varietní hvězdy a šansoniérky. Šaty jsou z dvacátých let 20. století. Pírková se jako hvězda Prahy vydala i na evropské turné, po jehož skončení si za utržené peníze pořídila hospůdku v blízkosti Staroměstského náměstí," doplnil spoluautor výstavy Jan Maroušek.

Pojem varieté autoři výstavy propojili s odkazem k televiznímu pořadu Televarieté a dvojicí Dvořák – Bohdalová. „Podařilo se nám dohledat nejenom kostýmy baletu Československé televize, ale i večerní róby Jiřiny Bohdalové nebo Jaruš z televizní revue Možná přijde i kouzelník! Dobře tak doplňují varietní kostýmy z dob secese a charlestonových dvacátých let," upřesnil Lukas.

Co znamenalo působení v kabaretním prostředí pro ženu z Československa, přibližuje rozhovor s Venuší z Varieté Praga. „V legitimaci mám razítko, že mě zaměstnává Krajský podnik pro film, koncerty, estrády. A jako povolání mám napsáno striptýzová tanečnice," uvedla do interview Venuše.

Výstavu si lze v Letohrádku prohlédnout do 28. června. „Prohlídku návštěvníkům zpříjemní hudební podkres šansonů či možnost dát si kávu," uvedla průvodkyně Kristýna Havlová.